imago/Revierfoto

12 ton cocaïne wacht al weken in douaneloods op vernietiging: "Oven om drugs te vernietigen, is in onderhoud"

In de haven van Antwerpen ligt 12 ton in beslag genomen cocaïne al weken in een loods van de douane. "Normaal ligt er nooit meer dan 1.500 kilogram. De oven om de drugs te vernietigen is tijdelijk in onderhoud", zegt Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van douane op Radio 2 Antwerpen. Maar is dat wel veilig?  

"Het is zeer uitzonderlijk maar het klopt dat er een stock van 12 ton cocaïne wacht op vernietiging", zegt Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van de douane op Radio 2 Antwerpen. "Normaal gezien is er vanaf 1500 kilogram een transport van de in beslag genomen drugs naar de verbrandingsovens. Maar die ovens zijn nu al weken in onderhoud. Vandaar onze vertraging. Ook de stijging van het aantal drugsvangsten speelt een rol in de grootte van het lot. Er is tijdens het eerste semester van 2020 al een kwart meer drugs in beslag genomen dan het jaar ervoor. Maar deze week nog zullen de verbrandingsovens opnieuw werken en zal die 12 ton verdwenen zijn", zegt Vanderwaeren.

"Douaniers bewaken de drugs"

Intussen rijst de vraag of dit allemaal wel veilig is. In de krant Het Laatste Nieuws noemt politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) de toestand "onverantwoord als je het dagelijkse drugsgeweld ziet". Er ontbreekt volgens Dewinter "enkel nog een schietschijf op het busje van de douane".  Vakbond ACV hekelt dat er al jaren een structureel personeelstekort is bij de douane. Het ACV wil overleg en een risicoanalyse over de veiligheid van het beroep van douanier. Vanderwaeren pareert beide kritieken: "Wij bewaken de site met onze mensen. De toestand is dus veilig ondanks de uitzonderlijk grote hoeveelheid cocaïne. Er zijn ook nog steeds voldoende patrouilles in de haven, daarvoor werken we samen met de lokale en federale politie. Bovendien zijn er recent 400 extra mensen gerekruteerd naar aanleiding van de brexit."

Meest gelezen