Burgemeester-Maffiabestrijder van Palermo verwelkomt 350 bootvluchtelingen  

Operatie volbracht! De "Sea-Watch 4" mag 350 bootvluchtelingen en kandidaat-migranten aan wal brengen. Italië zegt uiteindelijk "Si".  Palermo, op het eiland Sicilië, wordt voor honderden mensen die op de Middellandse Zee werden gered een "veilige haven".  Met dank aan Leoluca Orlando, de burgemeester die vecht voor de vluchtelingen en tégen de maffia.

De 350 vluchtelingen en kandidaat-migranten zijn de voorbije dagen tijdens diverse reddingsoperaties van hun gammele bootjes gehaald door de "Sea-Watch 4", het vierde schip van Sea Watch, een Duitse hulporganisatie die is opgericht door de Evangelische Kerk. Sea Watch wil zoveel mogelijk mensen redden die vanuit Afrika de oversteek naar Europa maken en tijdens hun reis op de Middellandse Zee in moeilijkheden komen.    

Sea Watch werkt financieel én medisch nauw samen met Artsen zonder Grenzen. Vorig weekend pikte de Sea-Watch 4  trouwens nog 150 mensen op die eerder al waren gered door de "Louise Michel", het schip dat de Britse graffitikunstenaar Banksy van de Franse marine kocht om er bootvluchtelingen mee te redden.

Letterlijk en figuurlijk getraumatiseerd

Niemand van de opgepikte vluchtelingen is in levensgevaar, maar ze hebben bijna allemaal wel dringend medische hulp nodig. "Velen hebben brandwonden opgelopen omdat ze op hun bootjes  in contact kwamen met de mix van benzine én zout zeewater", zegt dokter Aniek Crombach van Artsen zonder Grenzen. En vaak zijn de passagiers getraumatiseerd.  Letterlijk en figuurlijk. "Ze zijn geestelijk heel kwetsbaar, en hun lichaam vertoont letterlijk de gevolgen van traumata die ze in de Libische vluchtelingenkampen opliepen. Breuken, wonden, sporen van mishandeling en verkrachting..."

"Leoluca", schrik van de maffia, held van de vluchtelingen

Dat de 350 vluchtelingen en kandidaat-migranten in Palermo worden opgevangen is geen toeval. Voor de burgemeester van de Siciliaanse stad zijn ze immers welkom.  

VRT

Leoluca Orlando is een vrij unieke stem in de Italiaanse politiek. De burgemeester van Palermo werd internationaal bekend omdat hij de Siciliaanse maffia met woord en daad bestrijdt. Letterlijk een levensgevaarlijke bezigheid...

De voorbije jaren neemt hij het ook steeds meer op voor de vluchtelingen. "Er is een volkenmoord bezig in Libië (Orlando verwijst naar de vluchtelingenkampen daar) én op de Middellandse Zee", zegt Orlando. "Wij Europeanen zullen later niet tegen onze kinderen en kleinkinderen kunnen zeggen 'dat we het niet geweten hebben'." Theatraliteit is Orlando niet vreemd. Bij de aankomst van een ander reddingsschip in het voorjaar ging de burgemeester op de kade staan en riep hij naar de vluchtelingen: "Dit is jullie thuis. Jullie zijn welkom hier".

Meest gelezen