Radio 2

Meer dan 70 vuilniszakken niet opgehaald in Grimbergen: "Inwoners sluiten ze af voor loslopend wild"

In Grimbergen is twee weken geleden het huisvuil niet opgehaald in 25 straten. Reden daarvoor is volgens  afvalbeheerder Intradura dat de zakken in metalen vuilnisemmers met deksel of houten bakken zaten. Dan kunnen vuilnisophalers ze niet meenemen. Maar de inwoners hadden hun zakken op die manier op straat gezet om ze te beschermen tegen hongerige dieren. 

Schepen van Afvalbeheer Yves Verberck (Vernieuwing) kreeg de afgelopen weken heel wat telefoontjes van bezorgde inwoners van wie de vuilniszakken niet werden opgehaald. Al snel werd het mysterie opgelost door afvalbeheerder Intradura. "Mensen mogen hun afval in een container plaatsen maar die mag niet afgesloten zijn", zegt Verberck. "Ten eerste is het niet handig voor de afvalophalers. Als zo'n zak in een bak is geperst, kost het veel tijd om die eruit te halen. Bovendien mogen ze uit privacyredenen niet in het huisvuil van mensen kijken. Ze mogen die deksels dus niet opheffen."

Duiven, kraaien en zelfs meeuwen pikken de zakken open. Maar ook marters snuffelen en gaan er met etensresten vandoor

En dus werden in 25 straten maar liefst 77 vuilniszakken niet opgehaald. Die zaten allemaal in bakken of containers afgesloten om te beschermen tegen hongerige dieren. Duiven, kraaien en zelfs meeuwen pikken de zakken open. Maar ook marters snuffelen en gaan er met etensresten vandoor. Maar afsluiten mag echt niet. Intrarua raadt daarom bijvoorbeeld aan om je etensresten apart te verpakken. Of eerst in te vriezen. Geen makkelijke klus, maar dan ben je wel zeker dat de beestjes er niet aan kunnen. Meer tips om je vuilniszakken te beschermen vind je op de Facebookpagina van Intradura. 

Intradura

Meest gelezen