Sector meerdaagse schoolreizen trekt aan de alarmbel

De sector van de meerdaagse schoolreizen kreeg goed en slecht nieuws. Van twee ministers. Van minister Demir van toerisme (N-VA) kreeg de sector te horen dat er subsidies komen om het verlies te helpen goedmaken dat corona veroorzaakte tussen maart en juni. Haar partijgenoot Ben Weyts (N-VA) verbiedt intussen meerdaagse schoolreizen voor het middelbaar onderwijs tot eind dit jaar, wat opnieuw voor inkomstenverlies zal zorgen.

Bedrijven die kinderen opvangen in meerdaagse schoolreizen of die mensen opvangen die revalideren na een ongeval of medische ingreep leden schade door de coronacrisis. Ze konden een dossier indienen om een deel van het verlies goed te maken. Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir heeft via Toerisme Vlaanderen al  ruim 3,5 miljoen euro toegekend aan 7 zorgverblijven en 78 jeugdverblijven in West-Vlaanderen. "Het geld is zeer welkom", zegt Tim Buyse van vzw Horizon uit Bredene. "Maar we vragen bij deze ook zo'n subsidie voor de resterende maanden van het jaar, want minister van onderwijs Weyts verbiedt intussen opnieuw meerdaagse reizen voor het middelbaar onderwijs tot het einde van het jaar."

Tim Buyse spreekt niet alleen voor de zeeklassen in Bredene, maar is ook woordvoerder van KOJEVA West, de koepel voor onafhankelijke jeugdvakantieaanbieders. Kojeva vertegenwoordigt 28 jeugdverblijven die samen 500.000 overnachtingen per jaar hebben. 

Van felicitaties tot verbod

Naast woordvoerder voor zijn sector is Tim Buyse ook directeur van vzw Horizon uit Bredene. Hij noemt zijn vzw de grootste jeugdherberg van Vlaanderen, goed voor 13 voltijdse banen, 470 bedden in 120 kamers verspreid over 6 gebouwen. Normaal komt Horizon aan 60.000 overnachtingen per jaar, maar dit jaar zal de vzw maar aan een derde van dat aantal komen. Eigenlijk begrijpt Buyse de situatie niet meer: "Even waren we open. We kregen tijdens de zomer felicitaties van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en minister van toerisme Zuhal Demir, omdat tijdens de twee zomermaanden 4.000 kinderen bij ons hebben gekampeerd, zonder één coronabesmetting, maar nu mogen we opnieuw geen kinderen ontvangen. We zijn heel tevreden met de subsidie die we zullen krijgen voor het geleden omzetverlies van de periode april, mei, juni, maar intussen hebben we opnieuw enorme schrik voor het najaar. We doen dan ook een warme oproep aan de minister van toerisme om opnieuw subsidies te verlenen voor het najaar, anders zullen we het niet redden."

Meest gelezen