Videospeler inladen...

Advocate van weduwe Chovanec: "Mijn cliënte had de indruk dat alles netjes onder het tapijt moest worden geschoven"

Volgens de advocate van de weduwe van de Slovaak Jozef Chovanec, Ann Van De Steen, is het onderzoek naar diens dood slecht gevoerd. Dat zei ze gisteravond in "De afspraak" op Canvas. Chovanec stierf een paar dagen nadat hij fors was aangepakt in een politiecel. "Onderzoeksrechters gaan op zoek naar de waarheid en dat is hier niet gebeurd."

"Ze heeft het heel zwaar". Advocate Ann Van De Steen heeft het over haar cliënte Henrietta Chovancova, de weduwe van de Slovaak Jozef Chovanec die in februari 2018 stierf nadat hij hardhandig was aangepakt in een politiecel in Charleroi. "Ze is enorm onder de indruk van de commotie die dit nu veroorzaakt en wordt daarover door iedereen aangesproken."

Volgens Van De Steen heeft Henrietta Chovancova al twee jaar lang een strijd gevoerd om geloofd en gehoord te worden. "Het je-m'en-foutisme waarmee dat onderzoek is gevoerd - normaal moet ik mijn woorden wikken en wegen maar ik ga dat niet doen - is voor haar vreselijk geweest." 

Nochtans waren de vreselijke beelden uit de politiecel, die iedereen vandaag zowat overal kan bekijken, al vanaf dag 2 in handen van de onderzoeksrechter. "Wij kennen die beelden al heel lang. Maar als een onderzoek goed verloopt, kom je daar niet mee naar buiten."

"Onderzoek niet waardig"

"Als een onderzoek goed verloopt": dat is het cruciale stuk van die vorige zin. Henrietta Chovancova wilde namelijk vorig jaar al naar de pers stappen. "Toen hebben we haar dat afgeraden, omdat we nog bijkomende onderzoeksdaden aan het vragen waren. Een jaar na de feiten was het voor de onderzoeksrechter blijkbaar het moment om het dossier af te sluiten."

Chovanec is nooit onderzocht geweest door de dokter en dat is het begin van heel wat ellende

Advocate Ann Van De Steen

"Mijn cliënte had de indruk dat alles netjes onder het tapijt moest worden geschoven", zegt Van De Steen. En zij treedt haar bij. Zo werd aanvankelijk onder meer een wedersamenstelling geweigerd, zegt ze.

"Dit is een onderzoek niet waardig. Onderzoeksrechters gaan op zoek naar de waarheid en dat is hier niet gebeurd. Ik ga ervan uit dat men niet echt geïnteresseerd was. Dat dit een zeer vervelend iets was waarbij ze, door het optreden van een aantal mensen, zitten met iemand die gestorven is."

Bekijk hier het gesprek met advocate Ann Van De Steen in "De afspraak":

(Tekst gaat verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wie is verantwoordelijk?

Van De Steen vindt dat de onderzoeksrechter goed moet kijken naar de verschillende verantwoordelijkheden op de dag van het voorval. "Je hebt natuurlijk in de eerste plaats de politieagenten, je hebt de spoedarts en het ambulanceteam en je hebt die eerste dokter."

"Wanneer die dokter wordt opgeroepen, gaat die van uit het deurgat naar zijn patiënt kijken. Jozef slaapt op dat moment. De man is nooit onderzocht geweest en dat is het begin van heel wat ellende."

Ook over de hardhandigheid van de politie valt veel te zeggen. "Bij de luchtvaartpolitie van Charleroi is men vaker niet zachtaardig met mensen. We gaan het parket vragen dat al die dossiers nog eens op tafel komen." Toch wil ze er ook geen politieproces van maken. "Er zijn zoveel goede politiekorpsen die hun werk zeer goed doen. Maar laat de rotte appels eruit. Er moet toch wel even gezegd worden dat dit niet kan."

Au sérieux

Dat er wel degelijk beelden zijn van het voorval heeft Henrietta Chovancova uiteindelijk geholpen om alsnog gehoord te worden. "Maar wat als dat niet het geval was?", vraagt Van De Steen zich af. "Hoe moet je dan als burger...?"

"Mijn cliënte wil de waarheid. En dat ze au sérieux wordt genomen. Als je in een bastion terecht komt waar niemand veel zin heeft om dit op te lossen, is dat vreselijk."

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die ten tijde van de feiten de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken was, uitte onlangs zijn medeleven op een persconferentie en zei te hopen "dat op een dag alles duidelijk zal zijn en gerechtigheid zal geschieden". "Dat is een beetje laat", aldus nog Van De Steen.

Meest gelezen