Videospeler inladen...

Politietopman De Mesmaeker over racisme in politiegroep op Facebook: "Aan wie dat meent, zeg ik: bol het af"

Commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker heeft in de speciale Kamercommissie over de zaak-Chovanec hard uitgehaald naar politiemensen die racistische commentaren hebben gepost in een gesloten Facebookgroep. "Aan de actieve agenten die dat zouden hebben gedaan, zeg ik: stop ermee en bezin u. En als je echt meent wat je hebt gepost, bol het dan af bij de politie."

Gisteren bracht nieuwswebsite Apache aan het licht dat in twee gesloten Facebookgroepen van politiemensen racistische uitlatingen werden gedaan, zoals "neger", "kopvod" of "Zweden", een ironisch codewoord voor mensen met een migratieachtergrond. De grootste groep "Thin Blue Line" telde 6.700 leden, maar is intussen verwijderd.

Dat was een Facebook-groep om te leren van elkaar en informatie te delen. Hoe goed kan een nobel initiatief om zeep worden geholpen?

Politietopman Mark De Mesmaeker

De Mesmaeker antwoordde in de commissie op een vraag daarover van PVDA-parlementslid Gaby Colebunders. "Dat is jammer, want het initiatief was heel goed", zei De Mesmaeker. "Dat was een Facebook-groep om te leren van elkaar en informatie te delen. Hoe goed kan een nobel initiatief om zeep worden geholpen?"

"Ik zou kunnen zeggen dat er misschien niet-politiemensen bij betrokken waren en gepensioneerden. Wat is dan het kleine aantal misschien van actieve agenten? Maar ik ga dat niet doen. Aan de actieve agenten die dat zouden hebben gedaan, zeg ik: stop ermee en bezin u, en als je dat echt meent wat je gepost hebt, bol het af bij de politie. We gaan onze selectiemachine sneller laten draaien en we gaan ander en beter vinden. Dat zeg ik tegen die één procent."

De federale politie moet nog onderzoeken of er politiemensen lid zijn van de Facebookgroep, reageerde een woordvoerder gisteren, en of die dan ook effectief racistische uitspraken hebben gedaan. Als dat zo is, start de politie een tuchtonderzoek. "Puur lid zijn van een Facebookgroep druist niet in tegen onze deontologische code."

Bekijk hier het fragment waarin Mark De Mesmaeker het heeft over racisme in politiegroepen op Facebook:

Videospeler inladen...

Meest gelezen