Dit staat in het "summiere politierapport" dat minister Jambon kreeg

Tijdens zijn verhoor in de Kamercommissie over de zaak-Chovanec verwees voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar het "zeer summiere" rapport dat de politie hem bezorgde, en dat geen alarmbellen deed afgaan. Maar wat staat er precies in dat rapport? VRT NWS kon het inkijken.

Het politieverslag is vier en een halve bladzijde lang. Het begint met een vrij uitgebreide beschrijving over het incident dat tot de arrestatie van Josef Chovanec heeft geleid: een man is om 18.44 uur zonder boarding pass naar zijn vliegtuig gestapt, en weigert het vliegtuig te verlaten. De agenten komen ter plaatse en proberen de man kalm te overtuigen om met hen mee te gaan. Uiteindelijk zien ze zich genoodzaakt om hem op de grond te duwen, omdat hij steeds bedreigender wordt. Ze nemen hem in een wurggreep. De man ontlast zich intussen. Hij wordt meegenomen naar een cel en gefouilleerd.

Daarop vragen de agenten aan de dienstdoende magistraat (telefonisch) wat ze moeten doen. Ze roepen er een dokter bij. Vervolgens volgt een opsomming van de lichte verwondingen die de agenten zelf hebben opgelopen. Om 23.30 uur komt de dokter met wachtdienst ter plaatse. Dat deel van het verslag is erg uitgebreid. Er wordt zelfs in beschreven dat hij eerst aan de linker-, en dan aan de rechterpols geboeid wordt. 

Rond halftwaalf komen vrienden van Chovanec langs bij de politie. Ze vertellen dat de man psychische problemen heeft en medicijnen moet nemen. Volgens hen zou hij mogelijk gedronken hebben, maar geen medicijnen genomen hebben.

Halverwege de voorlaatste pagina wordt beschreven dat Chovanec om 1.25 uur met zijn hoofd tegen de celdeur slaat. Hij kalmeert eerst, maar om 4.20 uur herbegint hij. De agenten halen er de brandweer bij om hem te onderzoeken. Vanaf dan wordt het verslag steeds beperkter. We vertalen de laatste bladzijde hieronder letterlijk:

  • Aankomst van de brandweer om 4.27u
  • Wij houden betrokkene vast op de matras, om te verhinderen dat hij zichzelf opnieuw slagen toebrengt. We doen een beroep op de brandweermensen die zich in de cel bevinden om zijn ademhaling te controleren. Voor de brandweermensen is de persoon oké
  • Firma (X) belt om de cel schoon te maken. We bellen hen terug om 5.30u
  • DM belt om de omstandigheden van alarm 8 te kennen
  • MUG komt ter plaatse
  • Dokter maakt zich klaar om een injectie te geven en laat ons weten dat ze “de dosis” gaat toedienen
  • Na de injectie verzet de betrokkene zich nog enkele seconden, dan kalmeert hij, waarna hij het bewustzijn verliest. Zodra het individu kalmeert, verwijderen de collega’s zich een voor een van hem, zodat de dokter hem zo snel en zo veilig mogelijk kan benaderen
  • De dokter stelt een hartstilstand vast op 24.02.2018 om 5.03u
  • Dan begint de hartmassage door de hulpdiensten
  • Op 24.02.2018 om 5.28u vertrekt het individu naar het Marie Curie-ziekenhuis in Charleroi. De hulpdiensten worden geëscorteerd door een politieteam

Wat hier boven werd beschreven, stond in een informatierapport dat door de federale politie bezorgd werd aan het kabinet-Jambon. Er werd ook een proces-verbaal opgsteld van het incident dat veel gedetailleerder was. Dat proces-verbaal werd overgemaakt aan het parket. 

Bekijk hier wat er zich tussen 4.20 en 5.20 uur van minuut tot minuut afspeelde in die politiecel. Opgepast, we willen u waarschuwen: het zijn zeer harde beelden. 

Videospeler inladen...

VRT NWS kon ook andere documenten inkijken. Een verslag daarvan vindt u hier. 

Meest gelezen