Door corona al meer dan 700.000 euro aan minnelijke schikkingen geïnd in Oost-Vlaanderen

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft al zo’n 700.000 euro aan corona gerelateerde minnelijke schikkingen geïnd. Ruim 200 mensen die niet ingingen op het voorstel, zijn intussen gedagvaard en veroordeeld. 

Eén september is niet alleen een bijzondere dag voor de schoolgaande jeugd, ook voor de rechtbanken is het de start van een nieuw gerechtelijk jaar.  Daarbij maakten ze ook enkele opvallende voorlopige coronacijfers bekend. 

700.000 euro aan corona-schikkingen

In Oost-Vlaanderen opende het parket sinds maart zo'n 9.000 dossiers met meerderjarige en 2.000 met minderjarige verdachten. Daarbij werd in bijna 4.000 gevallen een minnelijke schikking, een soort boete, voorgesteld en betaald. Het totaal geïnde bedrag loopt voorlopig op tot 700.000 euro.  Daar kan nog extra geld bij komen want nog 2.500 schikkingen wachten op betaling. 

Spuwers en veelplegers voor de rechter

Mensen die een coronaovertreding begingen en de voorgestelde minnelijke schikking weigeren te betalen, worden gedagvaard. Dat betekent dat ze voor de rechter moeten komen om uitleg te geven. Voor spuwers en mensen die meerdere coronaovertredingen op hun kerfstok hebben, is die dagvaarding er sowieso. Ruim 200 mensen zijn intussen al veroordeeld, bijna 400 dossiers moeten nog behandeld worden. 

kasto80

Meest gelezen