Tut.by

Duizenden studenten betogen in Wit-Rusland, Verenigde Naties klagen foltering door het regime aan

Bij het begin van het nieuwe schooljaar zijn in Wit-Rusland opnieuw duizenden studenten op straat gekomen om het ontslag te eisen van president Aleksander Loekasjenko. Onderzoekers van de Verenigde Naties klagen intussen foltering en mishandeling van opgepakte demonstranten aan.

In de hoofdstad Minsk en andere steden trokken vandaag duizenden jongeren naar de universiteiten en scholen, niet om les te volgen, maar om die te blokkeren. Op een aantal plaatsen kregen ze daarbij de steun van professoren en leerkrachten. Net zoals de voorbije dagen eisten ze het ontslag van president Aleksander Loekasjenko en nieuwe en vrije verkiezingen.

De oproerpolitie was aanwezig en pakte tal van manifestanten op. Nog vandaag is opnieuw een lid van de overgangsraad van de oppositie opgepakt. Eerder waren al twee andere leden van die raad opgesloten, zij het voor een tiental dagen. 

President Loekasjenko blijft intussen herhalen dat de protestbeweging opgezet is door het Westen om Wit-Rusland te verdelen en los te weken van de nauwe relatie met Rusland. (Lees verder onder de foto).

Tut.by

VN telt 450 gevallen van foltering door politie

Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties zegt intussen bewijzen te hebben dat 450 opgepakte betogers zouden zijn mishandeld sinds het protest tegen de verkiezingen begin augustus. 

Gevangenen zouden seksueel misbruikt of bedreigd zijn en met stokken geslagen zijn. Onder hen zouden ook kinderen zijn. Sinds het begin van het protest zijn al zeker 6.700 mensen opgepakt. Onder hen zijn ook journalisten die het gebeuren volgden. Velen zijn intussen opnieuw vrijgelaten en hebben getuigd over mishandelingen. 

De VN roept het regime in MInsk op om de fundamentele rechten van arrestanten te vrijwaren. 

Meest gelezen