AP

Filmfestival Venetië rolt rode loper uit: Hollywoodsterren schitteren door afwezigheid

Vandaag zoekt de filmwereld voorzichtig weer de spotlights op in Venetië, waar de 77e editie van het oudste filmfestival ter wereld van start gaat. De afgelopen maanden heeft het coronavirus de filmsector een fikse klap toegebracht. Volgens directeur Alberto Barbera is het nu hoog tijd dat de rode loper weer uitgerold wordt. Het festival zal er echter anders uitzien dan vorige jaren. Door de coronamaatregelen zullen er minder films, minder bezoekers en minder Hollywoodsterren zijn. 

Het filmfestival van Venetië is het eerst grote filmfestival dat weer fysiek plaatsvindt. In mei werd het filmfestival van Cannes geschrapt, omdat in Frankrijk toen nog geen evenementen mochten plaatsvinden. Er kwam geen online editie, iets wat andere festivals wel deden. Venetië koos ervoor om toch een echt festival te organiseren. “We kunnen niet langer in lockdown blijven. De bioscopen moeten weer opengaan, we moeten weer films uitbrengen en nieuwe films maken”, zegt directeur Alberto Barbera. “Ik zie het festival als een teken van solidariteit en aanmoediging voor iedereen in de filmwereld.”

Strenge veiligheidsmaatregelen

Om alles veilig te laten verlopen, gelden er tijdens het festival strikte maatregelen. Zo zullen de bioscoopzalen maar voor de helft gevuld zijn en moet iedereen de hele tijd een mondmasker dragen, ook tijdens de filmvertoningen. Op verschillende plaatsen op het festivalterrein wordt de temperatuur van de bezoekers gemeten. Wie van buiten Europa naar Venetië reist, moet een negatieve coronatest voorleggen en wordt ter plaatste nog eens getest. Fans worden niet toegelaten langs de rode loper. Handtekeningen jagen, is er dit jaar dus niet bij.

De rode loper van het filmfestival van Venetië is uitgerold. Er gelden wel strikte veiligheidsmaatregelen.
AP

Ondanks het feit dat veel filmproducties de afgelopen maanden zijn stilgelegd, zal er op het festival toch een behoorlijk filmaanbod te zien zijn. De drie belangrijkste selecties zijn overeind gebleven. 18 films dingen mee naar de Gouden Leeuw. Daarnaast worden ook een twintigtal films buiten competitie voorgesteld. Met de Horizon-competitie is er ook aandacht voor nieuwe trends in de wereldcinema. Uitzondering zijn de virtual reality-films. Die competitie vind dit jaar exclusief online plaats.  

Het filmfestival van Venetië ontvangt normaal gezien heel wat Hollywoodsterren. Wie een Oscar wil winnen, komt er steevast zijn film voorstellen. Twee jaar geleden schitterde Lady Gaga er op de rode loper met haar film “A star is born”. Ze won uiteindelijk een Oscar voor beste originele lied. Vorig jaar kaapte de gitzwarte superheldenfilm “Joker” van Todd Phillips de Gouden Leeuw weg. De film leverde acteur Joaquin Phoenix een Oscar op als beste acteur. Ook Oscarwinnende films als "Roma" en "The shape of water" konden de afgelopen jaren buzz creëren in Venetië. 

Lady Gaga twee jaar geleden op het filmfestival van Venetië. Ze kwam er toen haar film "A star is born" voorstellen.
Copyright 2018 The Associated Press. All Rights Reserved.

Weinig Hollywoodsterren verwacht

Dit jaar zal Hollywood vooral schitteren door afwezigheid. Slechts twee Amerikaanse studiofilms dingen mee naar de Gouden Leeuw, “The world to come” van Mona Fastvold, met acteur Casey Affleck in de hoofdrol en “Nomadland” van Cloé Zao met actrice Frances McDormand. Veel Hollywoodstudio’s aarzelen om hun films al uit te brengen, omdat de bioscopen nog niet op volle toeren draaien. Of de Oscars zullen uitgereikt worden is ook nog maar de vraag. De Amerikaanse prijsuitreiking is alvast verplaatst naar eind april. Bovendien gelden er ook nog steeds reisbeperkingen voor wie uit de Verenigde Staten naar Europa wil komen.

De Australische actrice Cate Blanchett zit de festivaljury voor.
2020 Invision

Wie wel verwacht wordt zijn de Britse actrice Tilda Swinton, die een carrièreprijs in ontvangst neemt en de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar die zijn eerste Engelstalige film komt voorstellen. De Australische actrice Cate Blanchett zit de festivaljury voor. Op het laatste moment werd ook nog de Amerikaanse acteur Matt Dillon toegevoegd aan de jury, toen de Roemeense regisseur Cristi Puiu zich terugtrok. 

Opvallend is dat er dit jaar veel vrouwelijke regisseurs meedingen naar de Gouden Leeuw. 8 op de 18 films in de officiële competitie zijn gemaakt door vrouwen. De grote filmfestivals liggen de laatste jaren onder vuur omdat er te weinig films van vrouwelijke regisseurs worden geselecteerd. Juryvoorzitter Cate Blanchett is erg tevreden dat er hier dit jaar verandering in komt. De afgelopen jaren stond ze op de barricaden voor meer diversiteit in de filmwereld. 

Twee jaar geleden was Cate Blanchett juryvoorzitter in Cannes. Toen verzamelde ze vrouwelijke filmmakers, actrices en producers op de rode loper om aan te kaarten dat er in de geschiedenis van het Franse festival slechts 87 films van vrouwelijke regisseurs geselecteerd werden voor de officiële competitie tegenover 1.645 films van mannen.
AFP or licensors

Ook België vertegenwoordigd

In Venetië zijn dit jaar films te zien uit meer dan 50 verschillende landen. België is vertegenwoordigd in de officiële competitie met een co-productie. "Miss Marx", een film van de Italiaanse Susanna Nicchiarelli, werd onder meer ondersteund door de Franse Gemeenschap en het Belgische Tax Shelter. Buiten competitie wordt de Frans-Belgische film "Mandibules" vertoond met de Belgische rapper Roméo Elvis.

In de Horizon-competitie is "The man who sold his skin" geselecteerd. In die film van de Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania  speelt de Vlaamse acteur Koen De Bouw aan de zijde van de Italiaanse actrice Monica Bellucci. De film is een co-productie van Tunesië, Frankrijk, Duitsland, België en Zweden. In de competitie voor virtual reality-films is "Kinshasa now" geselecteerd van de Belgische regisseur Marc-Henri Wainberg. 

Bekijk hier de trailer van de Italiaans-Belgische film "Miss Marx" die kans maakt op de Gouden Leeuw:

Vanavond opent het 77e filmfestival van Venetië met de Italiaanse film "Lacci" van Daniele Luchetti. Bekijk hier de trailer:

Meest gelezen