Frans magazine Charlie Hebdo pakt opnieuw uit met Mohammed-cartoons net voor start proces aanslag

Het Franse satirische magazine "Charlie Hebdo" gaat morgen opnieuw een aantal cartoons van de profeet Mohammed publiceren. Dat gebeurt naar aanleiding van de start van het proces tegen verdachten van de terreuraanslag van vijf jaar geleden. Toen werden 17 mensen vermoord door islamistische terroristen, onder andere in de lokalen van Charlie Hebdo in Parijs.

Sindsdien had Charlie Hebdo geen nieuwe cartoons van Mohammed gepubliceerd. Volgens directeur Riss was dat "niet omdat het verboden is, maar omdat we een goede reden nodig hadden die iets bijbrengt aan het debat. De start van het proces lijkt ons een goede reden".

De nieuwe editie van Charlie Hebdo komt morgen in de winkelrekken, maar is nu al online te bekijken. Morgen begint ook het proces tegen een aantal mensen die verdacht worden van hulp aan de drie terroristen die vijf jaar geleden een bloedige aanslag hebben gepleegd op het kantoor van Charlie Hebdo en elders in Parijs. Daarbij werden 12 medewerkers van het blad vermoord en vielen er bij schietpartijen in de buurt nog vijf doden. De drie terroristen werden door de politie doodgeschoten.

Het gaat om een aantal cartoons die in 2005 gepubliceerd werden in het Deense blad Jyllands-Posten. Daarna werden die overgenomen door Charlie Hebdo. Een ervan toont de profeet Mohammed met een bom in plaats van een tulband op zijn hoofd, een andere als persoon met een mes omringd door twee gesluierde vrouwen. Er wordt ook een tekening gepubliceerd van Cabu, een van de medewerkers van Charlie Hebdo die in 2015 vermoord werd bij de aanslag.

De aanslag tegen Charlie Hebdo en andere doelwitten

In januari 2015 was Frankrijk in shock. Twee moslimterroristen drongen het kantoor van Charlie Hebdo binnen en schoten daar in volle redactievergadering 12 mensen dood. Er waren ook een tiental gewonden. De daders konden ontsnappen, maar werden enkele dagen later omsingeld in een bedrijf buiten Parijs en doodgeschoten. In diezelfde periode gijzelde een andere terrorist twintig mensen in een Joodse supermarkt in Parijs. Ook hij vermoordde een aantal gijzelaars voor hij door de politie kon worden doodgeschoten. (Lees verder onder de foto).

Een militair op straat voor een fotoreeks van vermoorde medewerkers van Charlie Hebdo.
AP

De aanslagen werden opgeëist door Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP), een filiaal van het terreurnetwerk in Jemen dat beschouwd wordt als een van de gevaarlijkste takken van Al Qaeda. AQAP beweerde de aanslagen uitgevoerd te hebben als vergelding voor de publicatie van de Mohammed-cartoons. Sindsdien zijn een aantal andere verdachten van de aanslagen opgepakt. Een van hen, Peter Chérif, werd in het Oost-Afrikaanse land Djibouti gevat en uitgeleverd aan Frankrijk.

"Je suis Charlie"

De aanslag leidde tot grote verontwaardiging in Frankrijk, waar een strikte scheiding van religie en staat, en vrijheid van meningsuiting en media steunpilaren zijn van de seculiere republiek. De volgende dagen en weken betoogden miljoenen Fransen uit solidariteit met de slachtoffers en voor vrijheid van media tegen religieuze fanaten.

Satire is altijd een instrument geweest voor vrijheid en tegen tirannie, oneerlijkheid en domheid

De Britse auteur Salman Rushdie, auteur van "De duivelsverzen"

De solidariteitscampagne onder de noemer "Je suis Charlie" kreeg ook bijval in de rest van de wereld, niet enkel in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Rusland tot in Australië toe. Wereldleiders zoals VS-president Barack Obama en de Russische leider Vladimir Poetin veroordeelden de aanslagen, maar ook de Arabische Liga en belangrijke islamitische leiders zoals die van de al-Azhar-universiteit in Caïro voor de soennitische wereld en hoge sjiitische geestelijken, ook al ergerden die zich aan de cartoons.

Bijval voor de aanslagen was er ook. Een aantal leerlingen in Franse scholen weigerden de deelname aan een minuut stilte voor de slachtoffers. Steun kwam er ook van terreurgroepen zoals al-Shabaab in Somalië, Boko Haram in Nigeria, de taliban in Afghanistan en Pakistan en de terreurgroep IS in Syrië en Irak. (Lees verder onder de foto).

Proces zonder hoofdverdachten

Morgen start dus het proces over de aanslagen rond Charlie Hebdo, vijf jaar na de feiten. In totaal staan 14 beklaagden terecht voor een speciale rechtbank in Parijs. Het gaat vooral om mensen die verdacht worden van logistieke steun aan de terroristen, niet om de daders zelf.

De drie daders zijn tijdens de aanslagen doodgeschoten. Het gaat om twee broers die de aanslag op Charlie Hebdo hebben uitgevoerd en die enkele dagen later omsingeld en gedood werden buiten Parijs. De derde is de man die de gijzeling in een Joodse supermarkt heeft uitgevoerd en die daar is neergeschoten door de politie.

Van de overige beklaagden zijn er drie niet aanwezig. Onder hen de vrouw van de gijzelnemer in het Joodse warenhuis. Zij is jaren geleden naar IS in Syrië vertrokken en het is niet zeker of ze nog leeft. Volgens sommige bronnen zit ze in een gevangenis van de Syrische Koerden. Twee mannen die een belangrijke rol zouden gespeeld hebben bij de voorbereiding, zouden in Syrië gedood zijn.

Meest gelezen