Videospeler inladen...

Franse president Macron: "Libanon krijgt binnen twee weken nieuwe regering"

De Franse president Emannuel Macron bezoekt voor een tweede keer Libanon in een maand tijd. Macron wil mee de politieke crisis in Libanon helpen oplossen nu er gisteren een nieuwe premier is aangesteld. Na een zware explosie begin vorige maand nam de regering in Libanon ontslag. Vanavond heeft Macron gezegd dat de verzamelde politieke klasse van Libanon zich er toe geëngageerd heeft om de vorming van een nieuwe regering binnen de twee weken mogelijk te maken.

Macron had vandaag gesprekken met de Libanese president Michel Aoun, maar ook met vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen. Die vertelden hem dat ze bereid zijn een regering te vormen "met competente personen", aldus Macron.

Gisteren nog werd een nieuwe premier aangesteld, de topdiplomaat Moestafa Abdi. Die was tot voor kort ambassadeur voor Libanon in Duitsland. President Macron wil zeker zijn dat de nieuwe regering essentiële hervormingen zal doorvoeren. Indien die hervormingen er zo snel mogelijk komen, kunnen de internationale gemeenschap "en natuurlijk Frankrijk zich engageren om Libanon en het Libanese volk te steunen". 

Het land is bankroet, onder meer door verregaande corruptie. Het voorbije jaar is de Libanese munt volledig weggegleden en is de bevolking verarmd. Libanon vangt ook nog steeds bijna één miljoen Syrische vluchtelingen op. 

Bezoek aan populaire zangeres Fairuz

President Macron bezocht gisteren ook de zeer populaire en gezaghebbende Libanese zangeres Fairuz.

De 85-jarige zangeres is een populair symbool in Libanon en haar liedjes verwijzen voor veel Libanezen naar een verleden toen Libanon nog niet geteisterd werd door burgeroorlog of corruptie. 

Zangeres Fairuz is een naam als een klok in de hele Arabische wereld. Fairuz is hét boegbeeld van Libanon, het muzikale cement tussen vele bevolkingsgroepen en religies. 

De intussen 85-jarige zangeres Fairuz

100e verjaardag begin Libanese onafhankelijkheid

Libanon en Frankrijk hebben historisch nauwe banden, omdat Libanon lang een Franse kolonie is geweest. In 1920 werd Libanon een Frans mandaatgebied, waarna het in 1943 volledig onafhankelijk werd. 
Zo is Frans in Libanon vandaag nog steeds een erg populaire taal bij de elite. 


Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen