Radio 2

Legendarisch gocartparcours Autodroom in Blankenberge moet sluiten: "We voelen ons bij het grof vuil gezet"

De bekende Autodroom op de Pier in Blankenberge is voorgoed gesloten. De piste voor gocarts bestond al 57 jaar, maar moest weg omdat de Pier gerenoveerd wordt. De uitbaters vinden geen nieuwe locatie.

Kinderen die ooit in Blankenberge zijn geweest, kennen de Autodroom waar je rondjes kon draaien op de betonnen piste onder de Pier. Je kon er zelfs stoppen aan een benzinepomp om te tanken, op een volledig, afgesloten parcours. 

Renovatie pier

Doordat de wandelweg van de Pier wordt gerenoveerd, moet de betonnen piste voor gocarts verdwijnen. De werken zullen vier jaar duren. Een alternatieve locatie vinden, blijkt onbegonnen werk. “De manier waarop doet pijn”, zuchten uitbaters Michel Claeys en Veronique Van Moorter.

Ze voelen zich in de steek gelaten. “Eind augustus moesten we noodgedwongen sluiten door de onverschilligheid van het stadsbestuur. We wisten dat het ooit zou eindigen, maar de sluiting op 31 augustus werd droogjes aangekondigd in een e-mail”, zeggen Michel en Veronique. “We hebben enkele andere plaatsen op het strand voorgesteld, maar die werden telkens geweigerd. Telkens staat er wel een strandcabine in de weg. ​We brachten 57 jaar lang toeristen naar Blankenberge en worden nu bij het grof vuil gezet. De manier waarop doet erg veel pijn.”

Veel emoties

Bij het stadsbestuur klinkt dat er de vorige jaren wél overleg was. “Ik begrijp dat er in dit dossier heel wat emoties spelen”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Maar die mensen wisten al even waar ze aan toe waren. Nooit kregen wij een voorstel voor een nieuwe locatie. Dat is ook niet simpel, want beter dan de huidige locatie kan moeilijk.”

Probleem nummer 2: Vlaanderen. De overheid geeft geen toestemming om over enkele jaren een vaste betonnen constructie in het zand te plaatsen. “Tientallen jaren geleden was dat allemaal mogelijk. De dag van vandaag niet meer”, geeft Dumery nog mee. “Blankenberge staat nog steeds open voor een nieuwe samenwerking op een andere locatie.”

Maar Michel en Veronique sluiten het hoofdstuk van de Autodroom dus af. Met pijn in het hart én een gevoel van trots. De familiezaak die gestart werd in 1963 bracht 3 generaties groot. “Wij danken al onze klanten en schoolgroepen voor het vertrouwen waar we jarenlang mochten van genieten”, geeft Michel nog mee. “Het was nog steeds een goed draaiende zaak. We kunnen deze periode daarom met opgeheven hoofd eindigen.”

Meest gelezen