Radio 2

Hasseltse gevangenisdirectie verwacht geen uitbraak van TBC: “Het aantal nieuwe besmettingen zal erg beperkt of nul zijn”

De directie van de gevangenis van Hasselt verwacht niet dat er een uitbraak zal komen van TBC binnen de instelling. Vorige week vrijdag bleek dat een gedetineerde besmet was met de zeer besmettelijke ziekte.

De celgenoten van de besmette gedetineerde zijn achteraf getest. Directeur Dauwe: “De celgenoten waren negatief, ondanks dat ze enkele weken of zelfs maanden met de besmette persoon in de cel hebben gezeten zonder mondmasker. Dat geeft ons hoop dat het aantal besmettingen zeer beperkt of zelfs nul zal zijn.”

De gevangene was eind juni al eens opgenomen in het ziekenhuis omdat hij maag- en darmklachten had. Nu is uiteindelijk gebleken dat hij besmet was met TBC. Intussen ligt hij in de medische afdeling van de gevangenis van Brugge waar hij verder verzorgd wordt. “Als je rekening houdt met alle omstandigheden, stelt hij het redelijk goed”, vertelt directeur Paul Dauwe. 

Weinig TBC door COVID-19?

Door corona zijn het aantal contacten tussen personeel, externen en de gevangeneen erg beperkt gebleven. “De meeste contacten die toch hebben plaatsgevonden gebeurden met een mondmasker. Dat geeft ons veel hoop. Het kan dus zijn dat die maskers hebben geholpen om ook TBC tegen te houden”, aldus Paul Dauwe.

Overleg

Vrijdag zit de directie samen met specialisten om te zien of het personeel en de gedetineerden getest moeten worden op TBC. “Dat is een vergadering die behoort tot de normale procedure als er een besmetting met TBC wordt vastgesteld binnen de gevangenismuren”, zegt Paul Dauwe. “Dat zijn de Vlaamse specialisten, artsen en de directie die samen beslissen wat de volgende stappen zijn om een verdere besmetting te voorkomen.”

In de gevangenis wordt het personeel elk jaar twee keer getest op TBC, bij de gedetineerden gebeurt dat 1 keer per jaar en als ze de gevangenis binnenkomen.

Meest gelezen