Videospeler inladen...

Jinnih Beels klaagt zwijgcultuur aan bij politie: "Agenten moeten zulke zaken te allen tijde melden"

De Antwerpse schepen en ex-politiecommissaris Jinnih Beels (SP.A) heeft in "De afspraak" de zwijgcultuur bij de politie aangeklaagd. Ze snapt niet dat niemand van de rechtstreekse collega's of leidinggevenden van de politieagenten die de Slovaak Jozef Chovanec aangepakt hebben, iets ondernomen heeft om dit aan de kaak te stellen. 

Jozef Chovanec stierf een paar dagen nadat hij fors was aangepakt in een politiecel. De feiten speelden zich twee jaar geleden af, maar pas nu komt de zaak in de openbaarheid, omdat er schokkende beelden zijn uitgelekt van wat zich afgespeeld heeft in die cel. 

Jinnih Beels vindt dat in de eerste plaats de leidinggevenden bij de politie hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen in de zaak. "Voor mij is dit een falen van leiderschap. Ik kijk in eerste instantie naar de rechtstreekse leidinggevende en in tweede instantie naar de top van de federale politie", zegt ze in "De afspraak". Over de minister wil ze geen uitspraken doen. 

Ze vindt het heel makkelijk dat Marc De Mesmaeker, de topman van de federale politie, zegt dat hij van niets wist. "Ik ga ervan uit dat de commissaris-generaal een hele entourage heeft om zulke zaken te onderzoeken. Want uiteindelijk, er is wel iemand gestorven. Het is niet zo dat er elke dag iemand sterft naar aanleiding van een politieoptreden in ons land. Voor mij is dit kort door de bocht." Ze vindt dat De Mesmaeker de verantwoordelijkheid van zich afschuift. 

"Leidinggevende wist dit"

Maar ze wijst ook op de verantwoordelijkheid van de rechtstreekse leidinggevende. Zij heeft zelf een team van politieagenten aangestuurd. "Als ik van dienst was, als er zoiets gebeurde in een cel, dan wist ik dat. Er is daar een rechtstreekse leidinggevende die dit wist. Dan stel ik mij de vraag, hoe komt het dat dit niet tot bij de hogere overste geraakt is. Daar is het blijven steken."

"Waar ik mij erg veel zorgen over maak, is de zwijgcultuur bij de politie. Daar moet iets aan veranderen", zegt ze. Beels wijst erop dat de doofpotoperatie aan het licht gekomen is, doordat de weduwe de beelden gelekt heeft. 

Ze verklaart die zwijgcultuur doordat agenten na zo'n incident de volgende dag weer samen op patrouille moeten en op elkaar moeten kunnen vertrouwen. Ze vindt dat politiemensen moeten worden opgeleid, zodat ze sterk in hun schoenen staan en zulke zaken te allen tijde gaan melden. 

Bekijk hier het fragment waarin Jinnih Beels het heeft over de zwijgcultuur bij de politie:

Videospeler inladen...

Wat haar ook zorgen baart, is dat er nog altijd geen richtlijnen zijn over wat een politieagent moet doen als hij iemand in bedwang moet houden die een psychose heeft. "We zijn 10 jaar na Jonathan Jacob en we hebben weer iemand die gestorven is nadat de politie heeft opgetreden bij iemand met een psychose. Tot op dit moment zijn er voor de politiemensen die het straatwerk moeten doen nog altijd geen deftige richtlijnen."

Bekijk hier het volledige gesprek over de zaak-Chovanec in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen