Videospeler inladen...

Verkiezingscampagne in VS wordt bitser, Björn Soenens: "Biden noemt Trump giftige aanwezigheid die geweld aanwakkert"

Twee maanden voor de presidentsverkiezingen in de VS wordt de toon in de campagne bitser. De Democratische kandidaat Joe Biden heeft in een toespraak zwaar uitgehaald naar president Donald Trump over zijn rol in het geweld en de chaos in een aantal steden. 

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden houdt president Trump verantwoordelijk voor de mislukte aanpak van de corona-epidemie. Volgens Biden spelen het geweld en de chaos in de steden in de kaart van Trump, maar kan hij het ook niet stoppen omdat hij het jarenlang heeft aangewakkerd. 

Beide presidentskandidaten hebben intussen hun visie gegeven op wat er aan de hand is in de VS. "Trump probeert natuurlijk de hele campagne te laten draaien rond orde en wet en rond het geweld dat zich voordoet in bepaalde steden", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

"Hij heeft dat liever dan dat het over de coronacrisis gaat. Maar kijk, Joe Biden is uit zijn kelder gekomen, in Wilmington, Delaware. Hij is naar Pittsburgh in Pennsylvania getrokken en heeft daar een frontale aanval gelanceerd op de president. Hij noemde Trump een giftige aanwezigheid die geweld in de VS aanmoedigt en hij zei dat hij zelf elke vorm van geweld en vernieling veroordeelt, maar dat hij ook de president veroordeelt voor het creëren van een cultuur die alles nog erger maakt. En Biden voegde eraan toe: zie ik eruit als een radicale socialist, met een zwak voor relschoppers. Echt?"  

Biden noemt Trump een giftige aanwezigheid die geweld in VS aanmoedigt

Amerikacorrespondent Björn Soenens

Trump verdedigt aanhangers die bij dodelijk protest betrokken raakten

President Trump haalde daarna tijdens een persconferentie dan weer fors uit naar Biden. Hij verdedigt zijn aanhangers die bij dodelijk protest betrokken raakten. Een week geleden schoot een politieagent in Kenosha de 29-jarige zwarte Amerikaan Jacob Blake zeven keer in de rug voor de ogen van zijn kinderen. Blake heeft de schietpartij overleefd, maar raakte verlamd. Het is niet zeker of de man ooit nog zal lopen.

Na de schietpartij braken gewelddadige protesten uit, waarbij auto's en gebouwen in brand gestoken werden. Tijdens een derde nacht van geweld schoot een 17-jarige jongen die als gewapende burger probeerde door de straten te patrouilleren twee mensen dood en verwondde een ander. De jongen wordt beschuldigd van moord, zijn advocaat spreekt van zelfverdediging.

Opmerkelijk: Trump weigert geweld te veroordelen als het komt van mensen die sympathiseren met zijn ideeën

Amerikacorrespondent Björn Soenens

Björn Soenens: "Trump zei tijdens die persconferentie toch een paar  opmerkelijke dingen. Hij weigerde om zijn eigen aanhangers te bekritiseren, die in Portland met trucks waren binnengereden, die demonstranten hadden lastiggevallen met pepperspray, met bear spray, een product dat normaal gebruikt wordt om beren op afstand te houden en die waren beginnen te schieten met paintballgeweren."

"Trump zei: paintballkogels zijn geen echte kogels. Hij verdedigde ook -opmerkelijk genoeg- Kyle Rittenhouse, dat is de 17-jarige jongen die vorige week in Kenosha, Wisconsin, twee demonstranten heeft doodgeschoten en een derde verwondde.  Trump zei: de jongen probeerde weg te komen, u heeft de beelden ook gezien, anders zouden ze hem wellicht gedood hebben. Toch opmerkelijke uitspraken van een president, die dus weigert geweld te veroordelen als het komt van mensen die sympathiseren met zijn ideeën." 

Trump ondanks tegenkanting vandaag toch naar Kenosha

Trump gaat vandaag trouwens naar Kenosha in Wisconsin om er politiemensen en kleine ondernemers te ontmoeten, ondanks het feit dat dat bezoek hem door de lokale autoriteiten werd afgeraden.

 "Men verwacht niet echt grote onrust, het is er nu al enkele dagen rustiger, maar je weet natuurlijk nooit dat mensen door dit bezoek worden aangemoedigd om hun stem te laten horen", zegt Soenens.

"Orde en wet is helemaal een thema geworden, zoals 50 jaar geleden in de campagne, het bleek toen een winnende strategie voor de toenmalige presidentskandidaat Richard Nixon. De vraag is of het nu gaat lukken? De grote verandering in vergelijking met toen is dat er nu in de buitenwijken, buiten de grote steden, ook wel sympathie is ontstaan voor de eisen van -meestal vreedzame- demonstranten over Black Lives Matter en dat was niet zo in 1968."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen