Liveblog: Vlotte start van het schooljaar, Buitenlandse Zaken vraagt buurlanden om Antwerpse situatie te herbekijken 

Voor 1,2 miljoen leerlingen en 170.000 leerkrachten en ander onderwijspersoneel was het vandaag een bijzondere eerste schooldag. De onderwijsnetten en -koepels spreken van een vlotte start. De bezorgdheid dat leerkrachten of leerlingen niet zouden opdagen uit angst voor besmetting met het coronavirus bleek onterecht. Intussen vraagt Buitenlandse Zaken aan onze buurlanden om de quarantainemaatregelen voor de provincie Antwerpen te herbekijken, nu het aantal besmettingen is gedaald. Volg alle updates over de eerste schooldag en de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Buitenlandse Zaken vraagt buurlanden om maatregelen voor Antwerpen te herbekijken

Buitenlandse Zaken vraagt aan Nederland en Duitsland om de strenge quarantainemaatregelen voor de provincie Antwerpen te herbekijken. Dat meldt Het Nieuwsblad en het wordt bevestigd aan onze redactie.

Na de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen moest wie vanaf 29 juli vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland reisde 10 dagen in quarantaine. Op 21 augustus riep ook Duitsland de provincie tot risicogebied uit, de quarantaine daar duurt 14 dagen. Maar nu het aantal besmettingen daalt, vraagt Buitenlandse Zaken om een versoepeling.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan onze ambassades in Berlijn en Den Haag gevraagd om contact op te nemen met de lokale overheden", zegt Marie Cherchari, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "De bedoeling is de verbeterde gezondheidssituatie in Antwerpen over te brengen, zodat ze het reisadvies en de reisbeperkingen kunnen actualiseren."

Nederlandse discotheken blijven dicht omdat risico op uitbraken "te groot" is

In Nederland moeten discotheken en clubs voorlopig de deuren gesloten houden. Dat blijft volgens premier Mark Rutte noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus binnen de perken te houden. "Het risico op nieuwe uitbraken is gewoon te groot", zei Rutte op een persconferentie. Nochtans was in de 'routekaart' die de regering eerder dit jaar presenteerde sprake van een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen, met de mogelijke heropening van de discotheken en clubs op 1 september.

Maar zelf toen de routekaart gepresenteerd werd, werd al gewaarschuwd dat dit afhankelijk zou zijn van de situatie op dit moment. Rutte noemde de ontwikkelingen "niet alarmerend", maar wel "spannend" nu de vakantie voorbij is en scholen en sportverenigingen heropgestart zijn.

Het aantal besmettingen ligt nog altijd hoger dan in juli, maar is afgelopen week niet verder gestegen. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen is "stabiel op een niveau dat de zorg aankan", aldus Rutte. Hij wees er evenwel op dat in sommige andere landen het aantal coronagevallen nog wel sterk toeneemt. Dat maakt het volgens hem noodzakelijk om waakzaam te blijven. "Het virus heeft geen paspoort."

Verder maakte de regering bekend dat er een regionaal beoordelingsysteem komt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op basis van een wekelijkse evaluatie wordt dan bepaald of het in een veiligheidsregio de goede kant op gaat, of dat er strengere maatregelen moeten worden getroffen. Als alles volgens plan verloopt, gaat het nieuwe systeem half september in. Er zal met een "escalatieladder" worden gewerkt die drie trappen telt: waakzaam, zorgelijk en ernstig.

Videospeler inladen...

Leerlingen in buitengewoon onderwijs zitten veel langer op de bus door strikte coronamaatregelen

Voor veel kinderen met een beperking uit het buitengewoon onderwijs verloopt de start van het nieuwe schooljaar minder vlot. Ze moeten door de strikte coronamaatregelen op weg naar school en terug naar huis veel langer op de bus zitten dan vroeger. Vier uur in totaal op een dag is geen uitzondering. Hoewel er extra bussen ingezet zijn door het ministerie van onderwijs. Onze ploeg reed mee in Torhout.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Stad Antwerpen stuurt lokale coronamaatregelen weer wat bij

Nu de Antwerpse provinciale coronamaatregelen achter de rug zijn, heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) een reeks aanvullende coronamaatregelen klaar om de verspreiding van het coronavirus specifiek in zijn stad ook de komende tijd tegen te gaan. De maatregelen vullen die van de federale overheid aan.

De meeste van de aanvullende lokale maatregelen die vanaf 1 september gelden op het grondgebied van de stad Antwerpen werden eerder al eens ingevoerd, bijvoorbeeld voor de provinciale maatregelen van kracht waren. Het gaat onder meer om de verplichting om steeds een mondmasker bij te hebben op het openbaar domein voor wie 12 jaar of ouder is. Dat masker moet je in Antwerpen ook effectief dragen in publiek toegankelijke gebouwen, in het openbaar vervoer (en op de perrons) en in winkels, zoals ook de federale overheid oplegt, maar eveneens in containerparken en op drukke plaatsen in de openbare ruimte waar niet voortdurend 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Verder blijft in de stad Antwerpen de verkoop van alcohol voor meeneemgebruik verboden tussen 22 uur en 6 uur en blijft ook het gebruik van een waterpijp en het gezamenlijk gebruik van voedsel, drank of tabak in de openbare ruimte en in publiek toegankelijke inrichtingen verboden. Feestzalen mogen wel weer open, maar slechts tot 1 uur 's nachts.

"Ondanks de neerwaartse trend van het aantal besmettingen blijft het coronavirus circuleren en is het risico op besmetting nog steeds reëel", stelt de stad. "Vanwege de specifieke stedelijke context, en om de veiligheid en gezondheid van iedereen in Antwerpen zo goed mogelijk te waarborgen, acht de burgemeester het aangewezen om bepaalde, aanvullende maatregelen op te leggen, bovenop de geldende maatregelen van de hogere overheden."

42 kinderen kunnen morgen toch naar school na besmetting op sportkamp in Herzele

De 42 kinderen die vandaag de start van het schooljaar hebben gemist na een coronabesmetting bij een deelnemer aan een sportkamp in Herzele, mogen morgen toch naar school. Dat meldt burgemeester Johan Van Tittelboom (Open VLD). De beslissing is het gevolg van een aangepast advies van Het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano, waardoor eerder al 86 kinderen niet in quarantaine geplaatst moesten worden in Assenede.

De sportdienst van de gemeente Herzele kreeg gisteravond het bericht dat een van de deelnemers aan het sportkamp in het cultureel centrum De Steenoven positief had getest op het coronavirus. De sportdienst contacteerde alle ouders. Zij kregen de boodschap om contact op te nemen met de huisarts, hun kind te laten testen en hun kind niet naar school te sturen. Ook de monitoren werden gecontacteerd. Deze communicatie gebeurde op basis van de richtlijnen voor sportkampen zonder overnachting.

Na contact met het Agentschap Zorg en Gezondheid werd Herzele op de hoogte gesteld van de aangepaste richtlijnen. "Volgens deze richtlijnen kunnen alle kinderen en monitoren uit deze sportkampbubbel beschouwd worden als laagrisicocontacten. Afname van een test is niet nodig, net als quarantaine. De kinderen kunnen dus naar school. We contacteerden opnieuw alle ouders en monitoren. Er klonk een zucht van opluchting, want de eerste schooldag missen, was voor heel wat kinderen echt niet prettig", zegt schepen van Onderwijs Benjamin Rogiers (Open VLD).

Het overzicht kwijt? Deze algemene coronamaatregelen zijn op dit moment van kracht

Vandaag zijn opnieuw een aantal coronamaatregelen aangepast. Zo mogen theaters en concertzalen opnieuw 200 bezoekers toelaten, met mondmaskers en 1 meter afstand tussen bubbels. Evenementen buiten mogen 400 bezoekers tellen. 

In dit artikel zetten we alle maatregelen nog eens op een rij:

Terug naar school: hoe kies je een goede laptop? En wat zijn die Chromebooks?

Vandaag gaan alle kinderen fysiek terug naar school. Een paar maanden geleden, in volle lockdown, was dat anders. Ze moesten noodgedwongen thuis op een laptop, tablet of computer les volgen. Nu nemen veel scholen het zekere voor het onzekere en geven ze ouders de mogelijkheid om via hun school een toestel te kopen of te huren. Andere ouders kunnen kiezen voor een eigen laptop. Maar hoe kies je zo’n toestel? En zijn de Chromebooks even goed als de klassieke laptops? 

Lees meer in dit artikel:

Griekenland stelt start schooljaar met week uit door coronacrisis

In Griekenland wordt de start van het nieuwe schooljaar met een week uitgesteld. Alle leerlingen van het land gaan pas op 14 september terug op de schoolbanken plaats kunnen nemen, in plaats van zeven dagen eerder. De reden? De overheid had hun ouders gevraagd om op tijd van vakantie terug te keren zodat ze nog tien dagen in zelfisolatie konden blijven, maar te weinig Grieken hebben aan die oproep gevolg gegeven.

Normaal gezien hadden de scholen op 7 september hun deuren opnieuw moeten openen. Maar volgens een regeringswoordvoerder is bijvoorbeeld in Athene nog maar 85 procent van de inwoners teruggekeerd van vakantie. Daardoor kan het schooljaar niet op de voorziene datum van start gaan.

Aan de heropstart van de scholen zijn bovendien strenge veiligheidsmaatregelen verbonden. Zo zullen alle leerlingen en leerkrachten een mondmasker moeten dragen. De overheid zal daarom 5 miljoen stoffen maskers verdelen. Alle scholieren krijgen ook een persoonlijke waterfles.

De kleuter- en lagere scholen blijven ook langer open, om te vermijden dat grootouders in de namiddag massaal op hun kleinkinderen moeten passen, zoals in Griekenland de gewoonte is.

Reisadviezen Buitenlandse Zaken: Hongarije kleurt rood, Slovakije oranje

Buitenlandse Zaken heeft Hongarije in de reisadviezen rood gekleurd. Het land had eerder al aangekondigd zijn grenzen te sluiten vanaf vandaag. Wie daarnaast Slovakije wil betreden, zal daar vanaf vandaag verplicht in quarantaine moeten. Ten slotte is ook het reisadvies voor het Ierse graafschap Kildare verwijderd uit de lijst met verboden rode zones.

Hongarije had vorige week aangekondigd zijn grenzen voor niet-inwoners te sluiten om het aantal besmettingen met het coronavirus in te dijken. Zodoende wordt het reisadvies voor het land aangepast naar rood.

De Slovaakse overheid heeft ook vorige week beslist om onder meer België toe te voegen aan de lijst met risicogebieden, waardoor het land nu een oranje kleurcode krijgt voor Belgische reizigers. Wie naar Slovakije reist moet verplicht tien dagen in zelfisolatie.

Begin augustus ten slotte had Ierland door een heropleving van het coronavirus drie graafschappen, waaronder Kildare, een lockdown opgelegd. Die is intussen opgeheven. De andere twee betrokken graafschappen werden vorige week al opnieuw opengesteld voor reizigers, waardoor Ierland nu volledig van de rode lijst verdwijnt.

Bekijk onze kaarten met een overzicht van de reisadviezen in dit artikel:

1 september mét mondmasker: hoe hebben jongeren dat beleefd?

De Vlaamse jongeren zijn vandaag vol goede moed aan het nieuwe schooljaar begonnen. Mét mondmasker in het middelbaar. En dat is nog even wennen. Wat opviel in de scholen is dat er vooral zwarte, witte en wegwerpmondmaskers werden gedragen. Een enkeling waagde zich aan een meer creatief ontwerp. 

Lees meer in dit artikel:

Europese Commissie waarschuwt Hongarije over discriminerende grensmaatregelen

De Europese Commissie gaat Hongarije op de vingers tikken. Tegen de achtergrond van het oprukkende coronavirus heeft de regering van premier Viktor Orban opnieuw zijn grenzen gesloten, met uitzonderingen voor Slovaken, Tsjechen en Polen. Dat druist in tegen de Europese regels.

Eurocommissarissen Didier Reynders (Justitie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) sturen vandaag een brief naar Boedapest om erop te wijzen dat eventuele grensmaatregelen op een niet-discriminerende wijze toegepast moeten worden voor alle EU-burgers en inwoners.

"Maatregelen die niet stroken met deze fundamentele principes van de Europese wetgeving moeten uiteraard onmiddellijk ingetrokken worden", zo kondigde Reynders aan op Twitter. Hij zal spoedig contact opnemen met de Hongaarse regering om bijkomende info op te vragen.

Recordaantal besmettingen in Israël, start schooljaar uitgesteld in rode zones

Op de dag dat ook in Israël de scholen opnieuw zijn opengegaan, laat het land een recordaantal coronabesmettingen optekenen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben 2.180 Israëli's positief getest. Sinds de uitbraak van de coronacrisis een half jaar geleden waren dat er nooit meer.

De Israëlische regering had gehoopt om het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen tegen de start van het nieuwe schooljaar terug te dringen tot 400 per dag. Maar gisteravond, daags voor de scholen opengingen, werd op basis van de cijfers beslist om in een 20-tal "rode zones" het begin van het nieuwe schooljaar uit te stellen, behalve voor kinderen en jongeren met bijzondere noden.

In totaal gaan in Israël ongeveer 2,4 miljoen kinderen naar school of naar de kinderopvang. Afgelopen vrijdag werden er voor het eerst meer dan 2.000 nieuwe besmettingen in een dag gemeld. Het totale aantal besmettingen staat nu op 117.241. 946 mensen zijn overleden.

"Mondmasker maakt het moeilijker om elkaar te leren kennen"

Voor de leerlingen in het eerste middelbaar is de eerste schooldag extra speciaal omdat ze in een nieuwe omgeving met nieuwe medeleerlingen terechtkomen. En in deze coronatijden moeten ze daarbij ook een mondmasker dragen. Hoe hebben ze deze 1 september beleefd? Ons magazine "Karrewiet" vroeg het aan enkele leerlingen van het Heilige Drievuldigheidscollege in Leuven:

Videospeler inladen...

Spontane staking bij Antwerpse stadsbussen op eerste schooldag

In Antwerpen is er hinder op heel wat buslijnen in de stad door een spontane stakingactie bij De Lijn. Volgens de vakbonden is de situatie geëscaleerd omdat de directie had gedreigd met sancties. Veel schoolkinderen zullen daardoor straks niet met de bus naar huis kunnen. 

Lees meer in dit artikel:

België gaat van donker- naar lichtoranje op Europese coronakaart

Ons land is van donkeroranje naar lichtoranje gegaan op de coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding (ECDC). Dat komt omdat het aantal besmettingen in de voorbije twee weken onder de 60 gevallen per 100.000 inwoners is gedaald. 

België kleurde voor het eerst lichtoranje eind juli, toen het aantal besmettingen snel begon te stijgen. Op 6 augustus werd dat donkeroranje in Vlaanderen, wat later volgde de rest van het land. Nu zijn we door de daling van de coronacijfers dus weer op het eerdere niveau van eind juli. 

Ons land kleurt hetzelfde als het grootste deel van Frankrijk en Nederland en het zuiden van Duitsland. De donkerste gebieden in Europa (met dus de meeste besmettingen) zijn te vinden in Spanje en Roemenië.

75 procent minder toeristen dan vorig jaar in Spanje

Spanje zag in de maand juli, ondanks het opheffen van de lockdown en het heropenen van de grenzen, het aantal internationale toeristen met 75 procent dalen in vergelijking met een jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE).

Juli was de eerste maand dat in Spanje sprake was van een terugkeer naar een min of meer normaal leven, na een erg strenge lockdown die op 21 juni helemaal werd opgeheven. Het toerisme is een belangrijke pijler van de Spaanse economie en is goed voor 12 procent van het bbp.

De totale uitgaven van buitenlandse toeristen namen in juli een duik met 79,5 procent. De meeste toeristen die wel de Spaanse grens overstaken, kwamen uit Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. De Balearen - met onder meer het toeristische eiland Mallorca - waren in juli, met bijna een kwart van de toeristen, de meest bezochte regio, voor Catalonië en de regio Valencia.

Het aantal besmettingen in Spanje gaat al een tijdje opnieuw omhoog, met een verstrenging van de maatregelen tot gevolg. De vooruitzichten voor de toeristische sector zijn dan ook niet gunstig.

AFP

BEKIJK: We stonden vanmorgen aan de schoolpoort in Bree en in Koekelberg

Zeker voor de leerlingen uit het secundair onderwijs was het een bijzondere eerste schooldag. Velen van hen zijn sinds het begin van de lockdown midden maart niet meer naar de klas geweest. "Het Journaal" ging kijken in de Middenschool Heilig Hart in Bree

Videospeler inladen...

Ook voor de kleuters en leerlingen van het lager onderwijs was het wennen vanmorgen. En dat geldt zeker ook voor de ouders, die maandenlang thuis moesten werken én tegelijk hun kinderen opvangen. Onze ploeg stond aan de schoolpoort van de GO! Unesco-school in Koekelberg.

Videospeler inladen...
De start van dit bijzondere schooljaar is goed verlopen, zo blijkt uit een eerste steekproef bij de netten en de koepels. Leerlingen en leerkrachten zijn massaal komen opdagen, en er was toch wat angst dat dat op sommige plaatsen misschien niet zo zou zijn.
VRT-journaliste Kerlijne Everaet staat aan het Technisch Atheneum in Vilvoorde. Bekijk het volledige gesprek hieronder:
Videospeler inladen...

Al 500.000 aanvragen voor de gratis twaalfrittenkaart bij NMBS

Er zijn bij de spoorwegen als 500.000 aanvragen voor de gratis twaalfrittenkaart. De aangekondigde treinkaart met twaalf gratis ritten, kan sinds gisteren worden aangevraagd. De ritten zelf kunnen worden gebruikt vanaf 5 oktober. In totaal kan je zes maanden lang twee trajecten per maand gratis afleggen.

De regering besliste in juni om alle inwoners gratis treinritten aan te bieden. De lancering ervan werd twee keer uitgesteld uit vrees voor overbevolkte treinen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen