Meer nieuwe eerstejaarsstudenten aan Limburgse hogescholen

Er is een duidelijke stijging van nieuwe eerstejaarsstudenten aan de Limburgse hogescholen. De inschrijvingen zijn volop bezig. Hogeschool UCLL noteert een voorlopige stijging van 10 procent, bij Hogeschool PXL gaat het om 13 procent.

Het nieuwe academiejaar start op maandag 21 september, maar de hogescholen hebben al de balans opgemaakt van de voorlopige inschrijvingen. Aan Hogeschool UCLL, met campussen in Genk, Hasselt en Diepenbeek, zijn er dit jaar 10 procent meer nieuwe eerstejaarsstudenten. De grote uitschieters zijn de lerarenopleidingen, de opleiding verpleegkunde en de graduaatsopleidingen. "Zowel kleuter, lager en secundair onderwijs doen het goed", zegt Jan Withofs van UCLL. "We zien daar een stijging van 30 procent tegenover vorig jaar." De graduaatsopleidingen zijn ook in trek, zeker die in technologie, zoals hernieuwbare energie en elektromechanica. 

PXL

Aan Hogeschool PXL hebben ze op dit moment 13 procent nieuwe eerstejaarsstudenten. Directeur Ben Lambrechts ziet ook bij hen de graduaatsopleidingen scoren. "Dat zijn dan ook opleidingen met een praktijkgerichte kant, maar waarmee je daarna nog een bachelor of zelfs een master kan halen." Ook de lerarenopleiding en de verpleegkundeopleidingen doen het heel goed. En er is meer instroom van studenten van buiten de regio. "Hun aantal stijgt van 20 procent naar 25 procent", zegt Lambrechts. "Dat wil voor mij zeggen dat we toch een vuurtoren voor de regio zijn."

Universiteit Hasselt

Universiteit Hasselt heeft nog geen voorlopige cijfers. Er volgt nog een infodag en de studenten die aan de toelatingsproeven voor arts hebben deelgenomen hebben hun resultaten nog niet. 

Meest gelezen