Leuven en buurgemeenten willen meebouwen aan nationaal park tussen Meerdaalwoud en Heverleebos

Vier gemeenten rond het Meerdaalwoud en het Heverleebos - Leuven, Huldenberg, Oud-Heverlee en Bertem - onderzoeken hoe ze kunnen meewerken aan een nieuw nationaal park in Vlaams-Brabant. Het Agentschap Natuur en Bos wil zo'n nationaal park creëren door de twee bossen aan te sluiten op het Zoniënwoud en het Hallerbos verderop in de provincie.

"Onze vier gemeenten zijn samen rond de tafel gaan zitten om te bekijken hoe we ons deel van dat huiswerk kunnen doen", vertelt schepen voor Klimaat en Duurzaamheid in Leuven David Dessers (Groen). “Als je naar die verschillende wouden kijkt, dan valt het natuurlijk op dat die niet op elkaar aansluiten. Het gaat dus niet alleen over de wouden of bossen zelf, maar we moeten ook de omliggende gebieden bekijken." De gemeentebesturen willen onderzoeken hoe ze een interessante natuurbeleving kunnen voorzien tussen de verschillende bossen en wouden.

Extra bossen aanplanten

Eén van de ideeën van het Leuvense stadsbestuur is de herbebossing van bepaalde gebieden tussen de 's Hertoghenlaan en de Naamsesteenweg. Op die manier wil Leuven de verbinding tussen Heverleebos en het Meerdaalwoud versterken. "We trekken nu 20.000 euro uit om mee in het plan "Walden" te stappen. We denken niet alleen aan herbebossing, maar willen ook open ruimtes vrijwaren en aantrekkelijke wandelroutes creëren. Het zal dus nog extra investeringen vragen om al die plannen uit te kunnen voeren", aldus Dessers.

Meest gelezen