De Vlaamse Waterweg

Onverklaarbare vissterfte op Dender in Lebbeke: "We hebben zo veel mogelijk vissen gered met netten en emmers"

De milieu- en waterbeheerder is afgelopen weekend uitgerukt om vissen te redden die naar adem lagen te happen aan het sluis in Denderbelle, bij Lebbeke. Een honderdtal dieren haalde het niet. De Vlaamse milieumaatschappij onderzoekt nu wat er precies gebeurd is, er wordt zuurstof in het water gepompt om erger te voorkomen. 

"Afgelopen weekend kregen we de melding dat er heel wat vissen in de problemen waren aan de sluis in Denderbelle, bij Lebbeke. We zijn meteen ter plaatse gegaan en hebben de brandweer ingeschakeld om meer zuurstof in het water te pompen. Ze zijn om dezelfde reden ook met bootjes over het gebied gaan varen. Ook de sluizen met de Schelde gingen open om extra water aan te voeren. De aanpak sloeg aan maar de zuurstofniveaus zijn nog niet perfect. Er wordt nog altijd gepompt", zegt Karen Buyse van waterbeheerder De Vlaamse Waterweg. "Een honderdtal vissen is dood. Ze zijn intussen afgedreven of naar de bodem gezonken. Ze zullen pas later, na de gisting, boven komen drijven. We zullen de dode dieren dan meteen opruimen."

Reddingsactie met emmers en netten

De Vlaamse Waterweg contacteerde meteen Natuurpunt en de Vlaamse milieumaatschappij (VMM) toen ze de vissterfte opmerkte. "Acht vrijwilligers kwamen ter plaatse met emmers en netten om de vissen uit het water te halen en over de sluis te zetten", verklaart Buyse. Heel wat dieren konden zo gered worden. "Er is 2 uur lang keihard doorgewerkt."  De VMM trok ook naar Denderbelle om er waterstalen te nemen. Zo hopen specialisten te weten te komen waar de plotse vissterfte vandaan komt. "We vermoeden dat er een vorm van vervuiling is opgetreden maar zeker zijn we dat nog niet", vertelt Buyse nog. 

kasto80

Meest gelezen