Ook volwassenen kunnen nu opleiding tot matroos volgen: “werk gegarandeerd”

Niet alleen voor kinderen en jongeren start een nieuw schooljaar, ook het volwassenonderwijs begint opnieuw en er is een opvallende nieuwe opleiding. Voor het eerst in Vlaanderen kan je een opleiding tot matroos volgen als volwassene, bij Syntra Midden-Vlaanderen. De opleiding komt er omdat binnenvaart in de lift zit en veel binnenschippers stilaan met pensioen mogen. 

De binnenvaart zoekt veel matrozen en stuurlui. Volgens prognoses van het Federaal Planbureau zal het binnenvaartverkeer met 63 procent toenemen de komende tien jaar. “In de binnenvaartsector kampen we met een grote vergrijzing, de komende jaren zijn er al zeker 3.000 schippers die met pensioen zullen gaan. Anderzijds zit de binnenvaart in de lift. Ik moet er geen tekening bij maken, met binnenschepen kun je heel wat vrachtwagens van de weg halen, wat het fileleed verzacht. Er gaan dus duizenden jobs bij komen in de toekomst”, zegt opleidingscoördinator Wim Van Stappen. 

Een matroos is een duizendpoot, hij zorgt voor het onderhoud van de motor, schrobt het dek maar kan ook schilderen en aanmeren

Opleidingscoördinator Wim Van Stappen

Een duizendpoot aan boord van een schip

Op vier maanden tijd stoomt Syntra Midden-Vlaanderen de kandidaat-matrozen klaar voor de job. “Een matroos is een duizendpoot aan boord van een schip. Hij zorgt voor het onderhoud van de motor, schrobt het dek maar kan ook schilderen en aanmeren. In uitzonderlijke gevallen kan een matroos zelfs het stuur overnemen als de schipper onwel wordt.”

Voor jongeren bestaat een opleiding tot matroos enkel op de scheepvaartschool in Antwerpen, voor volwassenen is ze helemaal nieuw. Zowel studenten, werkzoekenden en werkenden kunnen eraan mee doen. De opleiding kost 900 euro en duurt 4 maanden. “Dat is niet goedkoop maar er komt veel bij kijken qua verzekering en technische uitrusting, en als je dat samentelt valt de prijs nog mee”, zegt Van Stappen. Volgens hem is werk achteraf ook gegarandeerd. “Als ze slagen voor het examen van de Vlaamse Waterweg, dan kunnen zij onmiddellijk aan de slag. En je kan er goed je boterham mee verdienen, zeker als je in ploegenstelstel werkt.”

kasto80

Meest gelezen