Kasteel van Heers (Limburg). Nieuw wandelpad doorheen het park.
© RLHV vzw - Alexander Massoels

Open Monumentendag in coronatijden: vooral in de buitenlucht of digitaal

Op zondag 13 september is er de jaarlijkse Open Monumentendag en ook die ziet er anders uit wegens corona. Er zijn minder binnen- en meer buitenactiviteiten, zoals wandelingen langs infoborden met QR-codes voor extra informatie in woord en beeld.  Het programma uitpluizen én vooraf reserveren is meer dan ooit de boodschap. "Het wordt een wat minder spontane Monumentendag, maar wel een veilige," zegt erfgoedorganisatie Herita.

Open Monumentendag is al tientallen jaren een vaste waarde. Het is het grootste eendaagse cultuurevenement in Vlaanderen; vorig jaar kwamen er 400.000 mensen op af. Corona gebiedt nu om de 32e Open Monumentendag anders te organiseren. Te veel mensen in te krappe ruimtes, dat is geen goed idee. 

Monumentaal slotfeest van een zomer in eigen land

Nagenoeg op alle plaatsen zijn de plannen grondig omgegooid. Herita, de organisatie voor onroerend erfgoed die de Open Monumentendag organiseert, maakt zich sterk dat het toch een "monumentaal slotfeest van een zomer in eigen land" wordt. Idealiter gaan bezoekers op pad in eigen buurt en met de eigen bubbel.

Op het menu: 454 activiteiten en 330 monumenten in 182 Vlaamse gemeenten. Er zijn veel activiteiten in de buitenlucht, zoals wandel- en fietstochten en zelfs een joggingparcours of een kanotocht in Leuven.

Daarnaast worden veel locaties virtueel opengesteld en kunt u bijvoorbeeld de boeiende geschiedenis van de Olympische Spelen van Antwerpen, dit jaar een eeuw geleden, online bekijken. Het Begijnhof van Diest is op een bijzondere manier te verkennen met de hulp van augmented reality.

Binnenactiviteiten zijn beperkter dan andere jaren; zo is er in Leuven bijvoorbeeld geen enkel gebouw open. Elders wel, maar dan altijd na reservatie. Het programma op voorhand uitvlooien is dus noodzakelijk.

In plaats van wandelen in een groep met een gids kunt u ook op veel plaatsen op eigen houtje met uw bubbel op verkenning. Infoborden met QR-codes geven toelichting in woord en beeld.

Een wat minder spontane, maar wel veilige Open Monumentendag

Beau Van Dooren - Herita

"Het is bijzonder om te zien hoe snel Open Monumentendag-organisatoren de overstap hebben gemaakt van klassieke naar virtuele openstellingen", zegt Beau Van Dooren, projectleider Open Monumentendag bij Herita. "Overal in Vlaanderen zal het publiek ook infoborden met QR-codes kunnen vinden. Maar liefst 494 borden werden door lokale organisatoren besteld. Iedereen met een smartphone kan zo de geschiedenis achter bijzondere gevels en landschappen ontdekken." 

Bunkerfietsroute Duffel - foto Guy Verstrepen

Enkele tips voor zondag 13 september:

-vijf wandel- en één fietslus in Tervuren langs meer dan 40 monumenten
-bunkerfietsroute langs de KW-linie in Bonheiden, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Duffel
-wandelen en fietsen langs Romeinse grafheuvels in Gingelom
-achter de schermen kijken van de Gaverbeekhippodroom, bekend van Waregem Koerse
-een laatste bezoekje brengen aan de voormalige textielfabriek Tasibel in Hamme, voor daar een woonproject wordt gebouwd

Meest gelezen