Deze mensen betogen in Mongolië zelf uit sympathie met hun volksgenoten in China.
AFP or licensors

Duizenden ouders in China betogen tegen het vervangen van Mongools door Chinees in de scholen

In de noordelijke provincie Binnen-Mongolië wordt al dagenlang betoogd tegen het nieuwe lessenpakket in de scholen. Daarin zouden een aantal lessen in de Mongoolse taal worden geschrapt ten voordele van het Chinees. Veel ouders uit de Mongoolse minderheid pikken dat niet.

Officieel gaat om een geleidelijke overgang gespreid over drie jaar en beperkt tot een aantal studievakken. Die zouden dan niet langer in het Mongools, maar in het mandarijns of standaard Chinees worden gegeven. Volgens het ministerie van Onderwijs moet dat het niveau van het onderwijs verbeteren. Het ministerie maakt zich sterk dat een aantal lessen nog altijd in de talen van minderheden, het Mongools en het Koreaans, gegeven zullen worden.

Die uitleg overtuigt de ouders uit de Mongoolse minderheid in het noorden van China niet en al dagenlang betogen duizenden mensen in de regio tegen die maatregelen. Zij vrezen dat de overheid hun taal en cultuur wil uitwissen en vervangen door een Chinese identiteit. Er hangen spandoeken uit en mensen betogen bij de scholen en veel ouders dreigen ermee om hun kinderen thuis te houden. 

Binnen-Mongolië is officieel een autonome provincie in het noorden van China langs de grens met buurlanden Mongolië en Rusland. Het is een uitgestrekt, maar dun bevolkt gebied met 25 miljoen inwoners. Bijna 80 procent van de inwoners zijn van Chinese afkomst, de Mongolen omvatten iets meer dan 17 procent en de andere zijn kleinere minderheden zoals Hui en Koreanen.

"Poging tot culturele genocide"

Het gebeurt niet vaak dat nieuws uit het geïsoleerde Binnen-Mongolië naar buiten sijpelt, maar nu duizenden mensen in actie schieten, is dat wel het geval. Leden van de Mongoolse minderheid in China klagen al lang over achteruitstelling en aantasting van hun taal en cultuur door de regering. De Britse krant The Guardian citeert het Southern Mongolian Human Rights Center in de Verenigde Staten dat 70 jaar van "genocide, onderdrukking, economische uitbuiting, culturele assimilatie en milieuschade" aanklaagt.

De Mongoolse taal is het laatste overblijvende symbool van Mongolië

Enghebatu Togochog van het Mongolian Human Rights Information Center in de VS aan The Guardian

Dat centrum neemt ook de term "culturele genocide" in de mond, waarbij niet een volk, maar wel diens cultuur en taal geleidelijk wordt vernietigd. De Mongolen in China vrezen dat dat nu ook het geval zal zijn. Gelijkaardige maatregelen zijn eerder al afgekondigd in de westelijke regio Xinjiang waar de taal en de islam van de lokale Oeigoeren en Kazachen in het onderwijs werd beperkt en ook in het boeddhistische Tibet. Critici stellen dat dat beleid versterkt is sinds het aan de macht komen van Xi Jinping als president van China in 2014. 

Ook in het onafhankelijke Mongolië zelf hebben mensen vandaag protest gevoerd uit sympathie voor hun volksgenoten in China. De foto die u bovenaan het artikel ziet, is die van een demonstratie in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbatar.

Mongolen zijn een Oost-Aziatisch volk dat delen van Siberië en de steppen ten noorden van China bevolkte. Een aantal keer overheersten ze grote delen van China en Centraal-Azië zoals onder de Liao-dynastie (907-1125) en de meer bekende Yuan-dynastie onder Genghis en Kubilai Khan die in de 13e en 14e eeuw een van de grootste rijken ooit controleerde. Vandaag wonen de meeste Mongolen in de republiek Mongolië zelf, in het noorden van China en hebben ze een aantal autonome republieken binnen Rusland. 

Meest gelezen