Een grote poster van kroonprins Mohammed en zijn vader koning Salman in Saudi-Arabië.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Saudische koning Salman zuivert topfiguren uit, onder hen de bevelhebber van de troepen in Jemen

In Saudi-Arabië heeft koning Salman twee hooggeplaatste prinsen van de koninklijke familie ontslagen. Er loopt een onderzoek naar corruptie, maar sommige waarnemers vermoeden dat kroonprins Mohammed bin Salman een aantal rivalen aan de top wil neutraliseren. Dat gebeurt wel vaker de laatste jaren.

Per koninklijk decreet worden prins Fahad bin Turki en zijn zoon Abdulazziz bin Fahad ontslagen uit hun functies. De vader was de bevelhebber van de door de Saudi's geleide coalitietroepen die in buurland Jemen tegen de sjiitische Houthi's vechten. De zoon was vicegouverneur van de provincie al-Jawf in het noorden van Saudi-Arabië. Beiden zijn lid van de koninklijke familie.

Aanleiding voor het ontslag zijn "verdachte financiële transacties" bij het ministerie van Defensie. Ook vier ambtenaren van het ministerie van Defensie worden verdacht. 

Corruptie komt wel vaker voor in Saudi-Arabië, maar de de facto machthebber -kroonprins Mohammed bin Salman (de zoon van de koning)- leidt anti-corruptiecampagnes die dan vooral gericht zijn tegen rivalen binnen het regime of de koninklijke familie. Begin dit jaar zouden ook enkele topfiguren zijn gearresteerd, onder hen een vorige kroonprins Mohammed bin Nayef. (Lees verder onder de foto).

Kroonprins Mohammed bin Salman werpt zich op als de grote hervormer van het conservatieve koninkrijk.

Op naar historische troonswissel

De 35-jarige kroonprins Mohammed bin Salman werpt zich op als strijder tegen corruptie en grote economische hervormer, maar zit zelf in een aantal schandalen zoals de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Turkije in 2018 en de weinig succesvolle oorlog in Jemen.

Sommige waarnemers beschouwen de anticorruptiecampagnes dan ook als een poging om rivalen binnen de dynastie te neutraliseren in de aanloop naar de troonswissel die historisch zou kunnen zijn. Koning Salman is 84 en zijn opvolging door zijn zoon Mohammed bin Salman zou de eerste generatiewissel op de troon zijn sinds het overlijden van Abdulazziz bin Al Saud (1932-1953), de stichter van het huidige Saudische koninkrijk.

Tot nu toe waren alle Saudische koningen sindsdien zonen van die Abdulazziz bin Saud in een rangorde die afgesproken is tussen de prinsen onderling. Dat gebeurt niet altijd rimpelloos: in 1964 werd de eerste opvolger, koning Saud, door de familie afgezet en vervangen door zijn halfbroer Faysal. Die werd in 1975 door een neef vermoord. Sindsdien gebeurt de opvolging tussen broers en halfbroers rustiger, via afspraken die het wankele evenwicht tussen de verschillende clans in de dynastie moeten bewaren.

Abdulazziz Al Saud, de stichter van het koninkrijk, hier samen met VS-president Roosevelt in 1945.

Meest gelezen