5.000 leerlingen beginnen schooljaar zonder schoolboeken

In twintig Vlaamse scholen beginnen de leerlingen vandaag aan het schooljaar zonder schoolboeken. De middelbare scholen gebruiken een digitaal leerpakket waarbij de leerlingen de leerstof op een laptop kunnen terugvinden. Onder andere ZAVO in Zaventem doet al jaren mee met het project.

In totaal nemen zo'n 5000 leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs deel aan het project. Eén van de scholen die meedoen is ZAVO in Zaventem. "We zorgen ervoor dat alle leerlingen een laptop kunnen huren via de school. Ook de leerkrachten hebben hetzelfde toestel als de leerlingen", vertelt directeur Fabian Willems. "De laptops zijn geen doel op zich, maar een manier onze leerlingen sterker te laten leren."

Volgens de directeur zorgen de laptops ervoor dat zowel leerlingen als leerkrachten creatiever kunnen werken dan vroeger. "We willen ervoor zorgen dat alle leerlingen zo optimaal mogelijk kunnen leren. Kinderen die het moeilijker hebben, geven we extra ondersteuning. Leerlingen die sterker zijn, kunnen we ook verder gaan uitdagen." Willems benadrukt dat de leerlingen niet de hele dag door alleen maar op hun scherm zitten te staren. "Afwisseling is belangrijk, zowel tijdens als na de lessen. Ze werken eerst op de laptop, dan weer even op papier."

Niet helemaal zonder boeken

Hoewel de nadruk op de laptops ligt, wil dat niet zeggen dat de school nu 100% schoolboekvrij is. "Voor veel vakken zijn er effectief nog boeken, maar we gebruiken de laptops zoveel mogelijk om de doelen van ons leerplan te behalen. Veel leerkrachten hebben intussen ook cursusmateriaal uitgewerkt op de computer. Dus er zijn wel nog boeken, maar die dienen vooral ter ondersteuning", aldus de directeur. ZAVO in Zaventem werkt al voor het achtste jaar op rij met het digitale systeem. "Onze leerkrachten hebben er dus ook al jaren ervaring mee en dat merk je bij het lesgeven."

Meest gelezen