Spontane staking bij Antwerpse stadsbussen op eerste schooldag, vakbond: "Dit heeft De Lijn aan zichzelf te danken"

In Antwerpen is er hinder op heel wat buslijnen in de stad door een spontane stakingactie bij De Lijn. Volgens de vakbonden is de situatie geëscaleerd omdat de directie had gedreigd met sancties. Veel schoolkinderen zullen daardoor straks niet met de bus naar huis kunnen. 

Een groot deel van de Antwerpse stadsbussen zijn binnengereden in de stelplaats. Het gaat om stadslijnen 17, 13, 14, 142, 762, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33 in Antwerpen centrum. Trams en streeklijnen naar de stad rijden wel normaal. 

Breken van stakingsrecht

Het gemeenschappelijke vakbondsfront wilde een kleine actie houden als protest tegen de gewijzigde dienstroosters naar aanleiding van een omleiding. "Chauffeurs van een bepaalde lijn wilden actie voeren, maar de directie had gezegd dat ze zich konden verwachten aan sancties. Dat komt neer op het breken van het stakingsrecht", legt Jo Van der Herten van de christelijke vakbond uit. "Heel wat andere chauffeurs toonden zich solidair en hebben spontaan het werk neergelegd."

"Had niet moeten ontploffen"

Overleg met de directie komt er morgen pas. Veel schoolkinderen zullen dus op de eerste schooldag niet met de bus naar huis kunnen. Van der Herten betreurt dat. "We waren al maanden vragende partij om tot een oplossing te komen. Voor ons had het niet op die manier moeten ontploffen. De Lijn heeft het dit keer louter aan zichzelf te danken."

Meest gelezen