Schepen Steven Elpers en directrice GTSM Sandra De Buyser
Radio 2

Nieuwbouw technische school in Merchtem na 17 jaar wachten eindelijk klaar

In Merchtem is de nieuwbouw van de Gemeentelijke Technische School na 13 jaar plannen en vier jaar bouwen eindelijk klaar. De leerlingen kunnen vanaf vandaag gebruik maken van gloednieuwe werkateliers. Net op tijd voor het nieuwe schooljaar.

Vanaf vandaag kunnen 335 leerlingen opnieuw terecht in de nieuwe werkateliers van de Gemeentelijke Technische School van Merchtem (GTSM).  De bouw verliep niet van een leien dakje, want in totaal was het 13 jaar wachten op goedkeuringen en subsidies en heeft de bouw nog eens vier jaar lang geduurd. "In 2003 werd al beslist om te investeren in de school. Pas in 2016 zijn we effectief kunnen beginnen met bouwen. Het gaat om een investering van 3,5 miljoen euro in nieuwe gebouwen, waarvan 60 procent wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid", vertelt schepen van Secundair Onderwijs Steven Elpers (Open VLD). 

We zijn zeer blij dat we vanaf nu de leerlingen kunnen voorbereiden op het echte leven

Steven Elpers, schepen van Secundair Onderwijs Merchtem

De leerlingen kregen de afgelopen jaren les in containerklassen, maar vanaf vandaag kunnen ze dus terecht in nieuwe gebouwen. Voor de praktijklessen zijn er nieuwe, moderne werkateliers gebouwd. "We spreken hier over een technische school dus dat zijn leerlingen die vaak met hun handen werken en die vanalles maken, dus die werkplaatsen zijn zeer belangrijk", zegt Elpers. "De werkplaatsen die we hadden waren echt aan vervanging toe, en we zijn zeer blij dat we nu met de modernste technieken onze leerlingen kunnen verder voorbereiden op het echte leven."

Fietsenstalling en parkeerplaatsen

Momenteel wordt ook de omgeving van de school afgewerkt en er komt ook een nieuwe fietsenstalling. De school wil de parkeerdruk opvangen op haar eigen domein. “De speelplaats wordt heraangelegd en er zijn 25 nieuwe parkeerplaatsen. Die mogen buurtbewoners na de schooluren gebruiken.”

Coronaproof

Ook directrice Sandra De Buyser is blij met de opening van de school.  En ze heeft het - net als in andere scholen - extra druk, want ook alle coronamaatregelen moeten strikt nageleefd worden. “Alles verloopt coronaproof: looprichtingen, handen ontsmetten, bubbels, aparte speeltijden, noem maar op. Ook onze 50 leerkrachten zijn er helemaal klaar voor.”

Meest gelezen