Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge klaar voor nieuwe schooljaar: "Maar we houden ons hart vast"

Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge verwelkomt straks zo'n 1.000 leerlingen. De leerkrachten en de directie hebben grote inspanningen geleverd om de start van het nieuwe schooljaar vlot te laten verlopen. "We zijn er volledig klaar voor. Toch houden we ons hart vast, want we weten niet wat er buiten de schoolpoorten gebeurt", zegt pedagogisch directeur Christine Dhondt.

Het is 1 september vandaag. Voor vele tienduizenden kinderen betekent dat: terug naar school. De scholen starten in code geel, dat wil zeggen dat er een laag risico is voor besmetting. "Het was spannend afwachten wat de overheid zou beslissen. Maar we zijn heel blij dat we ál onze leerlingen op de school mogen verwelkomen op de eerste schooldag", zegt Christine Dhondt, pedagogisch directeur van Ter Groene Poorte. 

De school verwacht een kleine 1.000 leerlingen vandaag. En het ontvangst van al die leerlingen zal anders verlopen dan andere jaren. "Normaal gezien is het zo dat we de leerlingen in groep ontvangen. Eerst de nieuwe leerlingen, in groep. Daarna al de leerlingen die de school al kennen, in groep. Maar nu gaan we de leerlingen onmiddellijk in hun bubbel ontvangen, dat is dus de klasbubbel. Ze komen dus in kleine groepjes, per leerjaar, aan  op de school", verduidelijkt DHondt.

Verschillende thuisbubbels

Ter Groene Poorte neemt verschillende veiligheidsmaatregelen. "Een mondmasker is verplicht in de lokalen, op de speelplaats niet. Leerlingen moeten hun handen wassen als ze op school aankomen. We vragen om zoveel mogelijk afstand te houden van elkaar. Er zijn zelfs een aantal buitenklassen. Toch houden we ons hart vast. Want wij zijn als school heel goed voorbereid, maar we weten niet wat er buiten de schoolpoorten gebeurt."

"Wij hebben leerlingen uit alle provincies. En wij weten natuurlijk niet uit welke thuisbubbel zij komen", gaat de directeur verder. "Komen zij net terug van reis? En was dat dan een veilige zone of een zone waar veel besmettingen zijn? Komen de leerlingen met de trein?  Hebben ze lang moeten wachten in het station? Het zijn allemaal factoren waar wij als school geen vat op hebben. Maar goed. We zijn wel heel tevreden dat iedereen naar school mag. Zo kunnen de leerlingen weer sociaal contact hebben en kunnen ze de leerachterstand van vorig jaar inhalen."

Internaat

Op Ter Groene Poorte zijn ook leerlingen die intern verblijven. "Op het internaat gelden ongeveer dezelfde regels als op de dagschool. De avondactiviteiten gebeuren in bubbels, dat is per leefgroep. Maar onze medewerkers van het internaat doen er alles aan om het "thuiskomen" na de schooluren heel warm te maken. Het mag niet aanvoelen als een keurslijf", aldus nog directeur Dhondt.

Meest gelezen