Treurwilg op Koning Albertplein in Sint-Pieters-Leeuw wordt niet verplant: "Te duur en onzeker"

Het Koning Albertplein in Sint-Pieters-Leeuw wordt helemaal vernieuwd. Maar voor de treurwilg die er staat, is er geen plaats meer; hij gaat definitief tegen de grond. Dat is beslist na onderzoek door een boomdokter. De inwoners krijgen wel de kans een nieuwe boom te kiezen. 

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft een definitieve beslissing genomen over de treurwilg op het Koning Albertplein. De treurwilg moet tegen de grond. Buren protesteerden tegen het plan om de boom te rooien. Ze stelden voor om hem tijdens de werken te verplanten en daarna terug te plaatsen. 

Maar dat is niet haalbaar zegt schepen van Openbare Werken en Openbare Ruimte Bart Keymolen (CD&V): "Uit een onderzoek dat uitgevoerd werd door een boomexpert, bleek dat de boom maar 50 procent kans heeft te overleven na een verplanting. Een gemiddelde treurwilg wordt ongeveer 80 jaar. Deze treurwilg telt ondertussen 60 lentes. En hij is helemaal hol van binnen. Voor een verplanting van een boom van dit kaliber moet men bovendien al snel rekenen op een kost van 100.000 euro."

Online stemmen voor een nieuwe boom

Er is gezocht naar een alternatief. Inwoners van de wijk 'Negenmanneke' kunnen online stemmen en kiezen tussen drie bomen, waaronder ook weer een treurwilg. Eind oktober is de uitslag bekend. Het planten van de nieuwe gekozen boom is dan voorzien in het voorjaar van 2021, wanneer het Albertplein volledig klaar is. 

Meest gelezen