1 september mét mondmasker: jongeren hebben er weinig problemen mee en dragen vooral sobere maskers

De Vlaamse jongeren zijn vandaag vol goede moed aan het nieuwe schooljaar begonnen. Mét mondmasker in het middelbaar. En dat is nog even wennen. Wat opviel in de scholen is dat er vooral zwarte, witte en wegwerpmondmaskers werden gedragen. Een enkeling waagde zich aan een meer creatief ontwerp. 

De meeste leerlingen op de Middenschool aan het Minneplein in Ieper dragen een neutraal mondmasker. “Maar bij mijn vrouwelijke collega’s heb ik toch al speciale exemplaren gezien, aangepast aan hun kleding”, glimlacht leerkracht Latijn, Tijs Morlion. "Van de leerlingen hebben we voorlopig niet veel vragen gekregen over het dragen van de mondmaskers. De leerlingen begrijpen de maatregelen.”

Vanmiddag gaan de leerlingen hun stoffen mondmaskers personaliseren door er hun voornaam op te stikken. “In plaats van een naamkaartje op de schoolbank, kan je hun naam nu lezen op het mondmasker”, zegt Morlion.

Lees voort onder de foto.  

Een mondmasker dragen in de klas valt wel mee. Alleen wie een bril draagt, moet een beetje creatief zijn

Scholier Drievuldigheidscollege Leuven

In het Drievuldigheidscollege in Leuven raken de leerlingen snel gewoon aan het dragen van een mondmasker. “In de klas zelf is er weinig verschil met vorig schooljaar. We zitten nog steeds gewoon naast elkaar, maar dan met een mondmasker op”, vindt Anna. 

Paul heeft een doosje chirurgische wegwerpmaskers meegekregen. “Die laten wat meer lucht door, dus zo kan ik makkelijker ademen. Maar ik ben toch blij dat we tijdens de speeltijden even wat frisse lucht kunnen halen, zonder mondmasker.”

“Ik moet mijn bril regelmatig afzetten omdat hij aandampt, maar dan zie ik natuurlijk niet zo goed meer. Daarom heb ik gevraagd om vooraan in de klas te mogen zitten”, vertelt Rune. “Ik heb nog geen volledige dag met een mondmasker rondgelopen, dus het is nog even afwachten. Maar voorlopig vind ik het allemaal goed meevallen.”

Lees voort onder de foto. 

Ik vond dat mijn mondmasker moest matchen, ik heb het aangepast aan mijn kleding

Lore, scholier Inspirocollege Midden-Limburg

"Ik ben een eerstejaars en kende nog niemand maar ik heb hier vanochtend Rune leren kennen", vertelt Fien. "Rune stond ook alleen op de speelplaats en ik ben naar haar toegestapt. Het is wel een beetje gek als je iemand leert kennen die een mondmasker draagt. Want je ziet zo natuurlijk niet hoe iemand er écht uit ziet. Maar als het moet, moet het", besluit Fien.

"Ik draag een ander mondmasker dan de rest", vertelt Lore, tweedejaars aan het Inspirocollege Midden-Limburg. "Ik vond dat mijn mondmasker moest matchen met mijn kleding. Het heeft dezelfde kleur maar met bolletjes. Zo val ik natuurlijk wel op", lacht ze. 

BEKIJK - Hoe beleefden de leerlingen van het eerste middelbaar deze eerste schooldag mét mondmasker. Ons jongerenmagazine "Karrewiet" sprak met enkele leerlingen van het Heilige Drievuldigheidscollege in Leuven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen