Griekse, Franse, Italiaanse en Cypriotische marineschepen nemen deel aan militaire oefeningen voor de Turkse kust.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS heffen wapenembargo tegen Cyprus gedeeltelijk op

De Verenigde Staten heffen het wapenembargo tegen Cyprus voor 1 jaar gedeeltelijk op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Cypriotische president Nikos Anastasiadis daarvan telefonisch op de hoogte gebracht.

Voor 2021 heffen de VS de restricties op voor de export van niet-dodelijke defensiegoederen en -diensten naar Cyprus, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Congres had daarover in december een resolutie goedgekeurd.

In een reactie heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de demarche veroordeeld. Het roept Washington op om de beslissing, die "een negatieve impact zal hebben op de inspanningen om tot een oplossing te komen voor de Cypriotische kwestie", te herzien. "Anders zal Turkije de nodige wederzijdse maatregelen nemen om de veiligheid van de Turks-Cyprioten te waarborgen."

Het Amerikaanse embargo tegen Cyprus dateert van 1987. Het oorspronkelijke doel van de maatregel was het bevorderen van het eenmakingsproces van het eiland, waarvan het noorden sinds 1974 door Turkije wordt bezet.

De Amerikaanse beslissing komt er te midden van opgelopen spanningen tussen Griekenland en Turkije in de oostelijke Middellandse Zee. De voorbije dagen hield de Italiaanse, Griekse, Cypriotische en Franse marine daar militaire oefeningen. Turkije beticht de landen van piraterij.

Meest gelezen