pbombaert@skynet.be

VUB start orde- en tuchtprodecure wegens mogelijke betrokkenheid student bij dood Sanda Dia

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) start een interne orde- en tuchtprocedure op naar aanleiding van de mogelijke betrokkenheid van een VUB-student bij de dood van Sanda Dia. Die 20-jarige KUL-student overleed in 2018 na een uit de hand gelopen doop van studentenclub Reuzegom.

"Het is voor de VUB belangrijk om te weten of er strafrechtelijke feiten ten laste gelegd worden tegen de VUB-student die betrokken zou zijn in het gerechtelijk dossier", luidt het in een persmededeling van de VUB. "Om de noodzakelijke sereniteit te bewaren, zowel voor het interne debat als voor het verdere verloop van de rechtsprocedure, onthoudt de VUB zich verder van commentaar."

Sanda Dia, wiens vader uit Senegal komt, overleed in december 2018 na een doopritueel om lid te worden van studentenclub Reuzegom. Het parket wil 18 clubleden voor de rechter laten brengen. De raadkamer beslist daarover volgende vrijdag.

Vorige maand heeft de KU Leuven zich benadeelde partij gesteld in de zaak-Sanda Dia. Zo wil de KU Leuven inzage in het dossier krijgen. Op basis daarvan kan de Leuvense universiteit zien welke verdere stappen ze nog onderneemt tegen de betrokken KUL-studenten van Reuzegom. Tot nu toe kregen die alleen maar enkele tuchtsancties opgelegd.

Meest gelezen