WICO is een mega-samenwerking  school in Noord-Limburg

In het noorden van Limburg zijn na jaren voorbereiding zes middelbare scholen  gereorganiseerd tot één grote samenwerking: het WICO. Die telt 4.600 leerlingen en 700 leerkrachten.

Het WICO spreekt niet van een fusie maar van een samenwerking tussen 6 scholen in Neerpelt, Overpelt, Lommel en Hamont-Achel. De naam is een samentrekking van Waardenvol, Innovatie, Co-creatie en Open-minded. Op campus Sint-Hubertus wordt de middenschool ondergebracht, daar krijgen dus de leerlingen van de eerste twee jaren les. De andere campussen worden domeinscholen: de indeling wordt niet langer gemaakt op basis van ASO, TSO of BSO, maar de campus brengt alle leeringen binnen één vakdomein samen. 

Domeinen samengebracht

Op de campus in Overpelt wordt het domein 'maatschappij en welzijn' samengebracht, geeft coördinerend directeur Bart Kerkhofs als voorbeeld. "Voor het ASO gaat het dan om humane wetenschappen, voor het TSO om sociale technische wetenschappen en jeugd- en gehandicaptenzorg en in het BSO om richtingen als bejaardenzorg of kinderverzorging, voeding en verzorging, ... "

"Op dezelfde manier groeperen we de studierichtingen die te maken hebben met STEM-wetenschappen en STEM-technieken. Zo kunnen ASO-leerlingen van wiskunde-wetenschappen gebruik maken van de technische laboratoria van de richting industriële wetenschappen van de technische school, en andersom. Ze maken op een goeie manier kennis met techniek en wetenschap en kunnen zo later bewuster een keuze maken voor bijvoorbeeld een ingenieursopleiding," aldus Kerkhofs.

Beter kiezen

Zo heeft elke campus een heel palet waar mensen heel gericht kunnen uit kiezen in functie van hun interesse en van de arbeidsmarkt. De grootschalige fusie van de scholen in Noord-Limburg heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Na protest van ouders en leerlingen werd de fusie ook uitgesteld. Maar vandaag gaat ze dus officieel van start.

Meest gelezen