412 overvliegende ooievaars in Zandhoven: "Nieuw Vlaams record"

Op 31 augustus zijn er op verschillende plekken in Vlaanderen recordaantallen overvliegende ooievaars gespot. Zandhoven spande de kroon met 412 vogels. "Het vorige Belgisch record is verpulverd. Het gaat dus goed met de ooievaar", zegt vogelkenner Koen Leysen van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

"Het Vlaamse record van overtrekkende ooievaars is dit weekend verpulverd", zegt ornitoloog Koen Leysen van Natuurpunt. "Het record stond op 266 vogels boven Lier, maar in Zandhoven zijn er eergisteren 412 ooievaars gespot. Het gaat voor alle duidelijkheid over het totaal aantal dieren dat op één dag boven een vast telpunt passeert. Op verschillende plekken in Vlaanderen kon je trouwens grote groepen overvliegende ooievaars zien. Boven Vorst-Laakdal zag ik zelf een groep van 145 vogels. Dat weet ik zo exact omdat mijn zoon een foto kon nemen", lacht Leysen op Radio 2 Antwerpen. (Lees verder onder de foto)

Het was een zeer succesvolle broedzomer voor de ooievaars

Koen Leysen
Foto:Bert Leysen

"Het gaat goed met de ooievaar"

Volgens Leysen zijn er verschillende redenen voor de hoge aantallen. "Ik denk dat we absoluut mogen spreken van een succesvol broedseizoen voor de ooievaar. Ze houden niet van koude en natte zomers. We zien al een tijdje meer broedgevallen in Nederland en ook her en der in Vlaanderen.  De soort zit duidelijk in de lift en dat is mooi."

Wie zelf nog overvliegende ooievaars wil spotten, moet snel zijn. "Gisteren zijn er nog een paar grote groepen gemeld. Maar het vet is toch van de soep. De meeste dieren zijn intussen gepasseerd. De ooievaars trekken naar het warmere weer in het Iberisch schiereiland en West-Afrika. Ze profiteren van de goede rugwind en de thermiek om lange afstanden af te leggen zonder veel energie te verbruiken." 

Meest gelezen