Triatlon Brugge Team

BK triatlon voor de jeugd in Brugge afgelast door blauwalgen

Het Belgisch Kampioenschap Triatlon voor de jeugd en de Memorial Kenneth Neyt gaan komend weekend niet door.  Ondanks het coronavirus kon de wedstrijd in Brugge toch doorgaan, maar die wordt nu afgelast door een ander probleem: er zitten blauwalgen in de Damse Vaart.

Een week voor de wedstrijd kregen ze het slechte nieuws te horen, zegt organisator Mike Bogaert. Na maanden voorbereidingswerk is hij stevig teleurgesteld: “Het is volgens mij de eerste keer dat er op dat stuk van de Damse Vaart blauwalgen zijn. We dachten om dan te kunnen zwemmen in de Langerei, maar het heeft er vorige week heel hard geregend, waardoor de waterkwaliteit wellicht niet goed genoeg is. De resultaten van het onderzoek daarnaar gingen te kort voor de wedstrijd binnen zijn. We wachten dus niet af, de kans was toch groot dat er vervuiling was.”

Veel inschrijvingen

Bogaert keek enorm uit naar het Belgisch Kampioenschap: “We hadden 400 inschrijvingen, dat is heel veel voor een jeugdtriatlon.” Ze dachten nog na over andere locaties. "Maar in de andere vaarten is er scheepvaart, daarvoor moet je de vergunningen maanden op voorhand aanvragen”, zegt Bogaert.

Terugkerend fenomeen

Wellicht kijken ze volgende jaar uit naar een andere locatie voor het zwemmen. “Blauwalgen kunnen vaker een probleem zijn op het eind van de zomer. De zomers worden altijd maar warmer en eens er blauwalg is vastgesteld lijkt het mij een terugkerend fenomeen”, besluit Bogaert.

Meest gelezen