Foto De Feestarchitect

Cateraar stapt naar Raad van State na 150 geannuleerde coronafeesten: "Waarom mag ik niets organiseren?"

Cateraar De Feestarchitect uit Destelbergen stapt naar de Raad van State omdat grote feesten nog altijd niet mogen doorgaan omwille van de coronacrisis. De regels voor andere horecazaken zijn intussen al versoepeld. "Een toekomstperspectief voor ons is er niet en dat is niet eerlijk. Ik heb al 150 trouwfeesten aan mijn neus zien voorbijgaan", zegt cateraar Christ Schepens.

De afgelopen maanden zijn hard geweest voor verschillende sectoren, niet in het minst voor de horeca. Zeker cateraars blijven het zwaar hebben omdat grote feesten en evenementen nog altijd niet kunnen en mogen doorgaan. Volgens Het Laatste Nieuws is hun omzet zelfs met 90 procent gedaald. Ook cateraar De Feestarchitect ziet zwarte sneeuw en stapt daarom naar de rechter. De cateraar organiseert normaal gezien voornamelijk trouwfeesten maar daar zijn nog altijd maar een beperkt aantal gasten welkom. De Feestarchitect probeert zich nu te behelpen met thuisleveringen en afhaalmaaltijden. Dat is niet voldoende."Ik stap naar de Raad van State", vertelt hij aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "We worden ongelijk behandeld."

Geen perspectief

Het enige wat Schepens mag doen op dit moment zijn evenementen tot 50 personen. "Ik doe liever trouwfeesten van 200 man, of recepties of bedrijfsevents. Sinds maart tot eind dit jaar heb ik al meer dan 150 trouwfeesten moeten verplaatsen of zelfs afgelasten. Ik ben dus nog altijd niet aan het werk", zegt hij. "En de communicatie vanuit de regering is slecht. Ik krijg totaal geen perspectief. Ik weet niet waar ik sta want wij mogen niks momenteel."

Er is alleen slechte communicatie vanuit de regering. Cateraars mogen nog altijd niks en ik wil duidelijkheid
Cateraar Christ Schepens van De Feestarchitect

Ongelijke behandeling

Christ voelt zich ongelijk behandeld door de regering: "Er mag nochtans al heel wat in de horeca nu. Cateraars mogen nog altijd niks." Hij hoopt met deze actie binnen een paar weken terug aan het werk te kunnen zijn. "Het zal wel zo snel niet gebeuren, maar ik hoop toch." Schepens heeft 32 vaste personeelsleden, en een ploeg van meer dan 100 extra mensen, waaronder flexi-jobbers, studenten en zelfstandigen, die ingezet worden voor grote evenementen. "Ik wil mijn bedrijf en mijn mensen opnieuw een toekomst geven." En hij wil alles doen volgens de juiste coronamaatregelen. "Ik wil dat mijn bedrijf kan blijven bestaan, want zo kan het niet langer." 

Naar de Raad van State gaan doe je niet zomaar. "Ik heb het geluk dat ik een goede vriendenkring heb en een van hen is advocaat. Die helpt me met plezier, maar ook uit overtuiging. Het kost geld, maar het weegt nog altijd niet op tegen wat ik verlies", legt Schepens uit. Op dit moment staat Schepens nog alleen in zijn actie, maar hij hoopt dat andere cateraars zullen volgen: "Ik vind het echt oneerlijk, ik kan daar niet tegen. Zelfs als ik niet win, heb ik me tenminste laten horen voor mijn sector."

kasto80

Meest gelezen