CD&V-voorzitter Coens wil Vivaldi-gesprekken een kans geven: "Als we programma kunnen realiseren, waarom niet besturen?"

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft in "Terzake" gemeld dat als CD&V haar programma kan realiseren, de partij mee kan stappen in een federale regering met de paarsgroene partijen. "We zijn niet het aanhangwagentje van een andere partij. We willen voor de inhoud gaan en als we samen met de paarsgroene partijen ons programma kunnen realiseren, dan kunnen we besturen", aldus Coens.

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) voert momenteel verkennende gesprekken om een coalitie met socialisten, groenen, liberalen en CD&V (en dus zonder de N-VA) op de been te brengen, de zogenoemde "Vivaldi-coalitie". Vrijdag brengt hij verslag uit bij de koning over de voortgang van zijn opdracht.

CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt in "Terzake" dat zijn partij bereid is om het gesprek over zo'n coalitie aan te gaan. "Wij zijn niet het aanhangwagentje van iemand of van een andere partij. Wij zijn CD&V. De keuze wordt ofwel besturen ofwel oppositie. We zijn van geen van beide bang", aldus Coens.

Bekijk het gesprek met Joachim Coens uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Coens wil met zijn partij de kloof tussen de bevolking en de politiek dichten. "De volledige samenleving heeft het gehad met de politieke spelletjes. We moeten proberen een regering te vormen en dat doe ik niet alleen en dat doet onze partij niet alleen. We zijn dat aan het bespreken met verschillende partijen", verwijst hij naar de gesprekken over de vorming van een paarsgroene coalitie met CD&V.

"Er zullen toegevingen van alle kanten moeten komen. Ik ben zondag naar het overleg geweest. We zijn altijd constructief geweest om een oplossing te vinden. Als we ons goed voelen in het centrum van deze coalitie, dan willen we daarvoor gaan."

Dat de nieuwe coalitie van de federale regering geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant, is voor Coens geen bezwaar meer. De CD&V-voorzitter wil ook een nieuwe naam in de markt zetten: de Avanti-coalitie. "Het gaat niet over Vivaldi of iets anders, het gaat over "Avanti" (vooruit, red.) Het gaat over het land dat vooruit moet. Het land moet een regering hebben die een absolute meerderheid heeft."

Het gaat om de inhoud. Als we onze inhoud kunnen realiseren, dan kunnen we besturen

Coens wil enkel in een coalitie stappen met de drie andere politieke families als er rekening gehouden wordt met de waarden waar CD&V voor staat. Voor CD&V zijn de ethische thema's heel belangrijk. Coens zegt dat dat niet alleen gaat over abortus of euthanasie, maar over de hele samenleving. "De 21e eeuw zal de eeuw van de ethiek zijn. Dat gaat over hoe ons overheidsapparaat werkt, maar ook over onze economie en hoe we omgaan met duurzaamheid."

"We gaan voor een versterking van onze identiteit. Elke mens telt. Mensen hebben nood aan veiligheid, geborgenheid en nabijheid. De mensen vinden hun buurt en omgeving heel belangrijk, dat die veilig en gezond is."

Over de samenstelling van een nieuwe regering en welke partij de eerste minister mag leveren, wil Coens nog niets kwijt. "De essentie is hoe de ploeg zal besturen en hoe de nieuwe regering het vertrouwen van de bevolking zal herstellen. Ondanks de grote verschillen tussen partijen, moet je de synthese maken zodat we samen vooruit kunnen in de samenleving", besluit Coens.

Bekijk de reportage over de rol van CD&V in de lopende onderhandelingen over een mogelijke federale regering uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen