Een deel van de op zijde geschreven tekst uit de derde Mawangdui-tombe in Changsa in de provincie Hunan.
Public domain

Chinese tekst uit 2e eeuw v.C. blijkt oudste anatomische atlas menselijk lichaam

De standaard geschiedenis van de anatomie stelt dat de ontleedkunde ontstaan is in het klassieke Griekenland, maar een nieuwe lezing van een Chinese tekst uit de 2e eeuw v.C. wijst uit dat de Chinezen ook bij de eerste anatomen behoorden. Volgens een nieuwe studie zijn de Mawangdui medische manuscripten de oudste anatomische beschrijving van het menselijk lichaam die ooit gevonden is.  

De teksten werden begin de jaren 70 gevonden in een graf uit de Han-dynastie in de Mawangdui-site in de buurt van Changsha, de hoofdstad van de Chinese provincie Hunan.  De manuscripten, die geschreven zijn op zijde, werden zo'n 2.200 jaar geleden, in 168 v.C., in het graf gelegd. De nieuwe interpretatie van de teksten maakt er de oudste anatomische atlas van het menselijk lichaam van die nog overblijft. Een aantal oudere Griekse teksten zouden verloren gegaan zijn in de brand van de bibliotheek van Alexandrië.  

"We moeten deze teksten vanuit een ander perpectief benaderen dan onze huidige westere medische visie op de aparte systemen van slagaders, aders en zenuwen. De auteurs van de teksten hadden dat inzicht niet en bekeken het lichaam in de plaats daarvan vanuit het gezichtspunt van de traditionele Chinese geneeskunde. Die is gebaseerd op het filosofische concept van de complementaire tegenpolen yin en yang, welbekend bij mensen in het westen die het oosterse spiritualisme volgen", zei Vivien Shaw, de corresponderende auteur van de nieuwe studie. Shaw geeft les in anatomie in de School of Medical Sciences van de Bangor University in Wales en ze bestudeert al meer dan zeven jaar anatomie in oude Chinese teksten. 

"Wat we gedaan hebben, is de teksten opnieuw interpreteren, teksten die zeven "paden" door het lichaam beschrijven. Een aantal van deze paden vallen duidelijk samen met de latere 'meridianen' uit de acupunctuur", zei mede-auteur dokter Izzy Winder van de School of Natural Sciences van Bangor. 

"We hebben kunnen aantonen dat er aanzienlijke overeenkomsten zijn tussen de beschrijvingen in de tekst en bepaalde anatomische structuren, en hebben zo de oude belangstelling in de wetenschappelijke bestudering van het menselijk lichaam opnieuw aan het licht gebracht."

"Eerdere wetenschappers beschouwden de teksten niet als beschrijvingen van de anatomie, omdat de toenmalige confucianistische culturele gebruiken voorouders vereerden en dus dissectie schuwden. We zijn echter van mening dat er wel degelijk dissectie aan te pas is gekomen en dat de schrijvers van de teksten toegang zouden gehad hebben tot de lichamen van misdadigers, zoals verteld wordt in latere teksten", zei evolutionair anthropoloog Winder.

Een gelakte doodskist uit een van de drie graven van de Mawangdui-site.
猫猫的日记本/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

"Deel van Chinese geschiedenis herschrijven"

"Onze bevindingen herschrijven een belangrijk deel van de Chinese geschiedenis", zei Shaw. "Het toenmalige Han-tijdperk was een periode van grote wetenschappelijke kennis en innovatie in de kunsten en de wetenschappen, en dit soort van klassieke anatomische wetenschap past dus in de overheersende cultuur van die tijd." 

"We denken dat onze interpretatie van de tekst een uitdaging vormt voor het wijdverspreide idee dat er geen wetenschappelijke basis is voor de 'anatomie van de acupunctuur', doordat we aantonen dat de eerste dokters die schreven over meridianen, in werkelijkheid het fysieke lichaam beschreven", zo zei ze. 

"Modern onderzoek naar acupunctuur gaat ervan uit dat het de functie is van de acupunctuur-meridianen en punten die belangrijk is. Onze interpretatie toont aan dat de oorspronkelijke anatomen een kaart van de structuur van het lichaam maakten, en niet van zijn functie", aldus nog Shaw. 

De studie van Vivien Shaw, Isabellen 'Izzy' Catherine Winder en Rui Diogo, hoogleraar aan de afdeling Anatomie van de Howard University in Washington, DC is gepubliceerd in The Anatomical Record. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van de Bangor University.   

Beeldjes van muzikanten uit een van de Mawangdui-graven.
Public domain
De volledige foto van bovenaan dit artikel met een van de op zijde geschreven teksten.
Public domain

Meest gelezen