"De Advocaat" van Deurle kan mooiste boom van Vlaanderen worden

Een 250 jaar oude linde uit Deurle is de Oost-Vlaamse inzending voor de verkiezing "Boom van het jaar". De boom krijgt van omwonenden de naam "De Advocaat". Nog tot begin oktober is de linde 1 van de 5 kandidaten voor de titel van mooiste boom. Er is één genomineerde per provincie. 

"De Advocaat" is een winterlinde die al sinds 1767 in Deurle staat. Vroeger kreeg "De Advocaat" daar het gezelschap van "De Notaris". "De 2 bomen vormden samen een soort poort tussen Deurle en Sint-Martens-Latem", vertelt schepen Emilie Verschueren (Welzijn).  Waar de twee imposanten hun bijzondere bijnamen vandaan halen, is niet helemaal duidelijk. "Er was veel aristocratie hier, er is waarschijnlijk iemand die bijnamen beginnen te gebruiken en al snel is dat overgenomen." 

Iemand begon ze "De Advocaat" en "De Notaris" te noemen naar de rijke inwoners hier. 

Schepen Emilie Verschueren

"De Notaris" geveld door hevige wind

"De Advocaat" staat intussen al bijna 40 jaar alleen te pronken aan de Philippe de Denterghemlaan in Deurle. Zijn metgezel, "De Notaris", verdween na ruim 200 jaar. De linde overleefde een zware storm in 1983 niet. Er werd op dezelfde locatie wel een nieuwe boom geplant maar die stelt tegenover "De Advocaat" nog weinig voor.  In 1950 waren er plannen om de oude linde te kappen en er een weg aan te leggen maar die gingen uiteindelijk niet door. 

Inspiratiebron voor kunstenaars

De oude winterlinde is een prachtige boom en gaf de voorbije eeuwen dan ook enorm veel inspiratie aan de kunstzinnige inwoners van Deurle en Sint-Martens-Latem. Heel wat schilders vereeuwigden "De Advocaat" in het decor van hun werken en ook verschillende dichters bezongen de schoonheid van de linde al.   

Stevige concurrentie

"De Advocaat" krijgt stevige concurrentie in de verkiezing "Boom van het jaar". Hij neemt het onder meer op tegen bomen uit andere provincies met ronkende namen als "De Reus van Dielegembos" en "De Veldmaarschalk".  Foto's en informatie over alle genomineerden vind je op de website van de verkiezing. "De Advocaat" vanop veilige afstand leren kennen kan al via het filmpje hieronder. 

kasto80

Meest gelezen