Genaro Servín via Pexels

55 duiven vergiftigd in Elsene: "De dieren doden laat de populatie alleen maar groeien"

In de gemeente Elsene zijn de afgelopen twee weken 55 duiven vergiftigd. Afgelopen week werden 14 dode beestjes teruggevonden op het Fernand Cocqplein. 12 van hen konden gered worden. De politie is een onderzoek gestart naar de dader. Bioloog van Leefmilieu Brussel Olivier Beck heeft begrip voor de aversie van sommige mensen tegenover stadsduiven. Toch heeft het geen enkele zin om de dieren te vergiftigen, zegt hij. 

Duiven. Niet meteen de meest populaire dierensoort van het land. En al zeker niet in de stad. Dat merken ze ook in Elsene. Daar zijn op het Fernand Cocqplein de afgelopen twee weken 55 beestjes vergiftigd. 12 van hen kunnen vermoedelijk gered worden. Maar de intenties zijn duidelijk, de beestjes moesten dood. Dat veel mensen ze vervelend vinden, snapt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel: “Het is ergens te begrijpen want die stadsduiven kunnen voor overlast zorgen. Het is vooral een probleem van hygiëne. Met hun uitwerpselen vervuilen ze gebouwen, pleinen, huizen en dat is lastig.”

Het gaat vaak om verloren gevlogen sportduiven. Die worden gekweekt maar vliegen soms niet meer naar huis. Dan zoeken ze aansluiting bij andere groepen in de stad

Bioloog Olivier Beck

De dieren vergiftigen lijkt voor sommige mensen een goed idee. Toch biedt het geen oplossing zegt Olivier Beck: “Het brengt ook niet op. Die stadsduiven zijn eigenlijk misgelopen sportduiven. Het zijn sociale dieren. Ze komen samen in groepen, dicht bij de mensen. Dat ze met zoveel zijn is omdat ze gekweekt zijn in gevangenschap door duivenliefhebbers. Ze worden dan ingezet in sportwedstrijden. Maar soms komen ze niet meer naar huis. Dan zoeken ze aansluiting bij andere groepen die al aanwezig zijn in de stad. Dat is het probleem, die constante aanvulling. Er zullen altijd nieuwe, verloren gevlogen duiven bijkomen. Als je die ook nog eens gaat bestrijden, door ze te doden, zullen ze zich ook blijven voortplanten. Het heeft totaal geen zin. Bovendien mag het ook niet. Het strooien van gif in de natuur is sinds 2012 verboden in het Brussels Gewest.”

Dweilen met de kraan open

Toch is er duidelijk een probleem met de stadspopulatie van duiven in Brussel. "Maar die kan zeker onder controle gehouden worden", zegt Olivier. In Leuven wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met anticonceptie in voeder. “Er zijn zeker oplossingen. In het Brussels Gewest zijn de 19 gemeenten zelf verantwoordelijk voor de controle van die stadsduiven. Maar ik heb het gevoel dat daar te weinig overleg gebeurt. Die duiven stoppen niet aan de grenzen van de gemeenten. Het is met je buren, op regionaal niveau en misschien zelfs op Belgisch niveau dat je moet samenwerken. Anders is dat dweilen met de kraan open.”  

Politieonderzoek

De politie is intussen een onderzoek gestart naar de mogelijke dader van de vergiftiging van de 55 duiven in Elsene. De gemeente start binnenkort een sterilisatiecampagne. Zo zal er speciaal duivenvoer, met contraceptieve granen gestrooid worden. Die moeten de duivenpopulatie onder controle houden, laat de gemeente weten. 

Meest gelezen