Duch, de belangrijkste folteraar van het Rode Khmer-regime in Cambodja, is overleden

In Cambodja is de meest beruchte en veroordeelde beul van het vroegere Rode Khmer-bewind, Duch, overleden. Hij was 77. Duch stond in de jaren 70 aan het hoofd van het beruchte concentratiekamp Tuol Sleng in de hoofdstad Phnom Penh. Daar zijn meer dan 14.000 mannen, vrouwen en kinderen gemarteld en nadien afgemaakt.

Duch was 77. Hij was al een tijd ziek en is nu overleden in een ziekenhuis in Phnom Penh. Hij is vooral bekend door zijn proces in 2010 toen hij door een rechtbank tot levenslang werd veroordeeld wegens zijn aandeel in de wreedheden van de Rode Khmer. Die straf is nadien bevestigd door een tribunaal van de Verenigde Naties.

Dit kan mogelijk opluchting brengen voor de overlevenden en de slachtoffers kunnen nu in vrede rusten

You Chhang, directeur van het Documentatiecentrum van Cambodja

Bekijk hier archiefbeelden van Duch en van zijn proces en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Duch was lid van de extreemcommunistische rebellengroep Rode Khmer die in 1975 de macht overnam in Cambodja. Onder Pol Pot deporteerde het nieuwe bewind miljoenen stadsbewoners naar slavenkampen op het platteland en werd een schrikbewind ingevoerd. (Lees verder onder de foto).

Communistische Rode Khmer-rebellen nemen in 1975 de hoofdstad Phnom Penh in.
AP1975

Duch was in die periode commandant van het "ondervragingskamp" S-21 of Tuol Sleng in Phnom Penh. Daar werden 14.000 mannen, vrouwen en kinderen ondervraagd en via martelingen tot bekentenissen gedwongen, waarna ze werden afgevoerd naar de "killing fields" van Choeung Ek om daar te worden vermoord. Vaak werden ze doodgeslagen met bijlen, schoppen of stokken om "kogels te sparen". (Lees verder onder de foto).

Het kamp Tuol Sleng is ingericht als een museum met foto's van de slachtoffers.

Spijt, maar geen genade

Begin 1979 stortte het regime van de Rode Khmer in na een Vietnamese invasie. Net zoals veel kopstukken van het gevallen regime dook Duch onder in de jungle nabij de grens met Thailand. Uiteindelijk werd hij herkend en opgepakt. (Lees verder onder de foto).

Nuon Chea, een van de kopstukken van de Rode Khmer, op zijn proces in 2018.

In 2010 werd hij veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de mensheid en die straf werd bevestigd door een tribunaal van de Verenigde Naties. Tijdens zijn proces betuigde Duch zijn spijt over wat hij gedaan had en nadien heeft hij getuigd op het proces tegen twee kopstukken van de Rode Khmer, Nuon Chea en Khieu Samphan. Zij werden in 2018 veroordeeld tot levenslang wegens genocide. Nuon Chea is inmiddels overleden.

Onder het terreurbewind van de Rode Khmer zouden tussen 1,7 en 2 miljoen mensen zijn vermoord of gestorven van uitputting of ondervoeding, zowel Khmer (Cambodjanen) als leden van de minderheden.

Opvallend daarbij is dat de huidige leider van Cambodja, Hun Sen, in zijn jonge jaren ook bij de Rode Khmer zat. Pas eind de jaren 70 is hij na een intern dispuut naar Vietnam gevlucht, waarna hij in het spoor van de Vietnamese invasie kon terugkeren en een nieuw regime vestigen.

Schedels van slachtoffers uit het massagraf "killing fields" in Choeung Ek buiten Phnom Penh.

Meest gelezen