Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Duitsland heeft bewijs dat Russische opposant Navalny vergiftigd is met zenuwgif novitsjok

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Dat meldt de woordvoerder van de Duitse regering Steffen Seibert. Hetzelfde product werd eerder gebruikt bij de gifaanval tegen de overgelopen Russische ex-spion Skripal in de Engelse stad Salisbury. Dat kan erop wijzen dat de aanslag op Navalny het werk is van de Russische geheime diensten.

Eerder hadden Duitse artsen al gezegd dat er sporen van gif in het lichaam van Navalny gevonden waren. Welk gif was toen nog niet duidelijk. Navalny wordt sinds enige tijd verzorgd in een ziekenhuis in Berlijn.

Volgens Steffen Seibert, de woordvoerder van de Duitse regering, hebben artsen in een militair ziekenhuis het gif nu geïdentificeerd. Het zou "zonder enige twijfel" gaan om novitsjok, een Russisch zenuwgif voor militair gebruik. Bondskanselier Angela Merkel spreekt over een "poging tot moord", maar legt de schuld nog niet meteen bij de Russische overheid.

Dat zenuwgif werd nochtans enkele jaren geleden ook gebruikt bij de aanslag op de overgelopen Russische ex-spion Sergej Skripal en diens dochter Julia in de Engelse stad Salisbury. Skripal en zijn dochter overleefden de aanslag, maar een jonge Britse vrouw is toen wel overleden. De Britse regering wees toen twee vermoedelijke leden van de Russische militaire geheime dienst GRU aan als verdachten. Die twee gaven wel toe dat ze in Salisbury geweest waren om "de kathedraal te bezoeken". 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Duitsland roept Rusland ter verantwoording

Na een spoedbijeenkomst heeft de regering van bondskanselier Angela Merkel in een verklaring de aanslag tegen Navalny "ten sterkste veroordeeld". Duitsland eist nu dringend meer uitleg van de Russische regering en de Russische ambassadeur zal in Berlijn op het matje worden geroepen. Duitsland wil ook dat Rusland nu een gerechtelijk onderzoek start, al had Moskou daar eerder geen aanleiding voor gezien.

Duitsland zal ook contact opnemen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen met andere lidstaten van de Europese Unie en de NAVO-alliantie tegenover Rusland. Duitsland is op dit ogenblik voorzitter van de EU. Contact zal er ook zijn met internationale organisaties die verboden chemische en biologische wapens controleren.

Novitsjok is een zenuwgif dat tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld werd door de Sovjet-Unie

Navalny is niet in Duitsland zelf het slachtoffer geworden, maar is ernaartoe gebracht nadat hij ziek was geworden op een binnenlandse vlucht vanuit de Siberische stad Tomsk naar de Russische hoofdstad Moskou. Zijn familie en echtgenote vroegen om zijn overplaatsing naar een ziekenhuis in Duitsland, omdat ze de artsen in het ziekenhuis van Omsk niet langer vertrouwden. 

Het Kremlin in Moskou zegt dat Rusland bereid is om "volledig mee te werken met Duitsland", maar tegelijk zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan het persbureau RIA dat de "Duitse beweringen niet gebaseerd zijn op bewijzen". Eerder had Moskou gezegd dat er in het ziekenhuis van Omsk geen aanwijzingen waren voor een gifaanslag in het lichaam van Navalny waren gevonden en dat er dus geen reden was voor een gerechtelijk onderzoek.

De Britse regering vindt dat Rusland nu de waarheid moet vertellen over wat er gebeurd is met Navalny. Het is totaal onaanvaardbaar dat die verboden chemische wapens opnieuw gebruikt werden, aldus Londen, dat verwijst naar de aanslag op Skripal in Salisbury twee jaar geleden.

Het is totaal onaanvaardbaar dat dit verboden chemische wapen opnieuw is gebruikt

De Britse regering verwijst naar de aanslag op Skripal in Salisbury in 2018

Novitsjok is een zenuwgif dat indertijd nog door de Sovjet-Unie is ontwikkeld. Het zou veel sterker zijn dat andere zenuwgiffen zoals sarin en VX, en zou moeilijker bestreden kunnen worden met atropine, zoals die giffen. Het is een erg dodelijk wapen dat zeker niet overal te krijgen is en dat brengt de verdenking wel heel erg naar de Russische overheid.

Meest gelezen