Eén jaar na ontploffing Wilrijk: “We weten nog altijd niet wat er precies gebeurd is”

Exact één jaar na de ontploffing in Wilrijk zitten de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer, Louisa d’Hertefelt (86), nog met veel vragen. “Wat er die dag precies gebeurd is, weten we nog niet”, zegt dochter Vera De Preter op Radio 2 Antwerpen. “Ik heb me lang afgevraagd of mijn moeder iets fout gedaan heeft met het gasvuur aan te steken, maar blijkbaar is ze niet eens in de keuken geweest.”

Het is dinsdag 2 september 2019 wanneer rond de middag een ontploffing de inwoners van de wijk Valaar in Wilrijk opschrikt. Op de hoek van het Ridderveld met de Palmanshoevestraat en de Egied Segerslaan worden in één klap drie huizen weggeveegd: twee rijhuizen en een klein flatgebouw.

Hoe langer het wachten duurt, hoe minder hoop je hebt. Dat is verschrikkelijk.

Vera De Preter, dochter van Louisa d'Hertefelt

Hulpdiensten komen massaal ter plaatse. Bij de ontploffing worden vier mensen vanonder het puin gehaald, waaronder één dodelijk slachtoffer. Louisa d’Hertefelt, een vrouw van 86, is al overleden wanneer ze vanonder de brokstukken wordt gehaald. “Ze was de laatste die nog onder het puin lag”, zegt dochter Vera De Preter op Radio 2 Antwerpen. “Hoe langer het wachten duurt, hoe minder hoop je hebt. Dat is verschrikkelijk.”

Onderzoek afgelopen

Eén jaar na de feiten weet Vera nog niet precies wat er zich die bewuste middag heeft afgespeeld. “Ik heb me lang afgevraagd of mijn moeder iets verkeerd gedaan heeft met het gasvuur aan te steken, maar ze zou die dag niet in de keuken zijn geweest. Ik weet nog altijd niet wat er precies gebeurd is. Het onderzoek is nu afgelopen. We hebben een uitnodiging gekregen voor eind september waarop alle informatie die de onderzoekers vergaard hebben, uit de doeken zal worden gedaan.”

Uit het onderzoek dat het parket van Antwerpen voerde, zou blijken dat netbeheerder Fluvius fouten heeft gemaakt. Zo zou er een probleem geweest zijn met de gasaansluiting. Het parket gaat aan de raadkamer vragen om het dossier naar de correctionele rechter door te verwijzen. Toch neemt de familie van het slachtoffer niemand iets kwalijk. “Het ongeluk is gebeurd en je kan de tijd niet terugdraaien.”

Mijn zoon studeert voor architect. Hij is nu met zijn stage bezig en hij wil kijken hoe hij het huis van zijn grootouders kan heropbouwen

Vera De Preter, dochter van Louisa d'Hertefelt

Ondertussen is Vera met haar familie al een paar keer terug geweest naar haar ouderlijk huis. “We hebben onder het puin nog een volledige doos stripboeken van Suske en Wiske teruggevonden die mijn vader verzamelde. Verder bleven er helaas alleen brokstukken over.”

Momenteel gaapt er nog een gat waar Vera’s ouderlijke huis ooit stond, maar er is wel een plan om het huis opnieuw op te bouwen. “Mijn zoon studeert voor architect. Hij is nu met zijn stage bezig en hij wil kijken hoe hij het huis van zijn grootouders kan heropbouwen.”

Meest gelezen