De sfeer zat goed vandaag tussen president Macron en zijn Iraakse collega Barham Salih.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Franse president Macron is in Irak: belooft wankel en verscheurd land steun

De Franse president Emmanuel Macron is in Irak aangekomen voor een verrassingsbezoek. Macron maakt een rondreis door het Midden-Oosten en wil Parijs daar blijkbaar opnieuw op de kaart zetten. Net als Libanon kampt Irak met een grote verscheurdheid tussen de VS en Iran, tussen soennieten en sjiieten en met de coronacrisis en een diepe economische malaise.

Macron kwam uit Libanon waar hij oude banden heeft aangehaald en steun heeft beloofd bij de politieke en economische crisis in dat land. In Irak is dat niet anders. Ook dat land dreigt een frontlijn te worden in een botsing tussen de Verenigde Staten die daar nog altijd 5.000 militairen hebben en Iran, dat lokale sjiitische milities controleert. Op de achtergrond is er nog altijd de dreiging van een mogelijk heropflakkering van de terreurgroep IS.

Macron beloofde de Iraakse president Barham Salih en premier Mustafa al-Khadimi de steun van Frankrijk, zowel economisch als om de interne spanningen en afbrokkelende soevereiniteit aan te pakken. Ze zullen het daar graag horen, want de problemen in Irak zijn erg groot.

Zeker is het niet, maar volgens lokale media zou Macron ook de invloedrijke hoogste sjiitische geestelijke ayatollah Sistani ontmoeten

Zo is Macron het eerste hoge buitenlandse bezoek sinds in mei een nieuwe regering is aangetreden. Dat gebeurde na een politieke impasse die meer dan een jaar geduurd heeft. Intussen woedt een zware economische en sociale crisis in Irak die de zwakke instellingen ondermijnt en sinds enkele maanden is daar de coronacrisis bovenop gekomen.

Macron zou in Irak ook het lot bespreken van een aantal Fransen die daar gevangen zitten omdat ze indertijd de kant van de terreurgroep IS hadden gekozen. Een tiental Franse IS-terroristen is daar ter dood veroordeeld. Van sommige anderen wil Irak af, maar Frankrijk staat niet te springen om die terug te halen. 

Zeker is het niet, maar volgens lokale media zou Macron in Irak ook een ontmoeting hebben met de hoogste sjiitische en erg invloedrijke geestelijke grootayatollah Ali Hoessein Sistani. Die woont in de heilige stad Najaf ten zuiden van Bagdad. Medewerkers van Sistani zouden evenwel bevreesd zijn voor mogelijke besmetting met het coronavirus. 

Meest gelezen