All rights reserved to Matthias Engels

Geen Student Kick-Off in Gent dit jaar: "Bittere pil om te slikken"

Door de coronacrisis is er dit jaar geen Student Kick Off op het Sint-Pietersplein in Gent. De organisatie had een coronaproof versie klaar voor 23 september maar de stad geeft geen vergunning. Er was een plan voor een lightversie  met focus op een Student Village, waar studentenverenigingen zich kunnen voorstellen. En een beperking van 200 mensen per dag. Maar de stad vreest dat de opkomst toch te groot zou worden en wil geen vergunning geven. De organisatoren begrijpen het, maar zijn zwaar ontgoocheld.

De 15e editie van de Student Kick-Off moest een soort feesteditie worden. Maar in een jaar waarin corona overheerst is het niet simpel om een evenement te organiseren waar normaal 30.000 studenten op afkomen. Toch waren de organisatoren daarin geslaagd, vinden ze. "Het zou weliswaar een lightversie worden, helemaal coronaproof, zonder festival en grote optredens," legt de bestuurder van de Student Kick-Off Jasper Bergeman uit. "Het zwaartepunt zou op de Student Village liggen, waar de verschillende studentenverenigingen zich voorstellen aan de studenten. Met daarnaast nog wat kleine randactiviteiten."

Het evenement zou over verschillende dagen gespreid worden op 2 verschillende locaties: het Sint-Pietersplein en nog een andere plaats in Gent. Om het aantal bezoekers te beperken had de organisatie een registratiesysteem op poten gezet en zou maar een maximaal aantal bezoekers van 200 per dag per locatie toegelaten worden. Maar de stad wil niet meestappen in het verhaal.

Vrees voor te grote opkomst

De organisatoren voerden lange en intensieve gesprekken met de stad maar kwamen niet tot een overeenkomst. De stadsdiensten willen geen vergunning verlenen voor een corona-editie van de Student Kick-Off. Ze vrezen een te grote opkomst op het Sint-Pietersplein. "We aanvaarden de beslissing," zegt Bergeman,"we begrijpen dat ze de veiligheid voorop zetten en gaan zeker niets doen dat niet toegelaten is. Maar we zijn wel ontgoocheld, dat kan ik niet ontkennen."

Voor nu is het een harde klap, maar volgend jaar gaan we weer knallen

De Student Kick-Off in Gent wordt elk jaar georganiseerd door een team van 60 studenten. Die beginnen meteen na de editie die voorbij is. Nu zien ze dus maanden van organiseren in het water vallen. En dat is pittig. "Het is een harde klap, ja, eerst was er de beslissing dat we door corona zouden overgaan naar een echte lightversie. En nu kan er helemaal niets meer. Dat is wel een bittere pil," reageert Jasper Bergeman. Maar de ontgoocheling maakt ook al snel plaats voor nieuwe moed. "We gaan ons nu volledig focussen op de volgende editie, in september 2021, we gaan knallen tijdens die 15e editie." 

Daarvoor zal de organisatie een deel van de voorbereidingen van dit jaar meenemen naar volgend jaar. "We kijken er al enorm naar uit. Binnenkort starten we nieuwe sollicitatieprocedures om studenten de kans te geven mee te werken aan het grootste studentwelkomstevenement van België. En in tussentijd hopen we dat de Gentse studenten het academiejaar toch op een feestelijke en veilige manier kunnen inzetten, volgens de huidige coronamaatregelen", besluit Bergeman.   

kasto80

Meest gelezen