Stad Gent

Geraardsbergen legt gratis geveltuintjes aan

Elke inwoner van Geraardsbergen kan een geveltuintje aanvragen. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, komt de technische dienst de tuin gratis voorbereiden. Het project past in de plannen van Geraardsbergen om de woonkwaliteit te verbeteren.

Geraardsbergen gaat de komende jaren voor een betere woonkwaliteit en zet daarbij ook in op de aanleg van geveltuintjes. De stad volgt zo het voorbeeld van heel wat andere Oost-Vlaamse steden waar het concept al langer ingeburgerd is. Geveltuintjes zorgen voor meer groen in de stad en helpen zo de CO2-uitstoot omlaag. Ook de biodiversiteit, belangrijk voor insecten en andere dieren, stijgt met meer groen in de straten.

In Geraardsbergen zal de technische dienst, op aanvraag, de nodige stoepstenen gratis weghalen om plaats te maken voor bloemen en planten.  Geveltuinen kunnen in Geraardsbergen overal als de vrije doorgang op het trottoir gegarandeerd blijft.  

Aanvrager plant en onderhoudt

Geraardsbergen haalt zelf de tegels weg en beslist waar er een geveltuin mag komen. “Wij nemen de regie in handen en doen gratis de voorbereidende werken. We weten het beste waar een tuintje kan en waar niet, bijvoorbeeld doordat we weten waar de leidingen lopen", zegt schepen David Larmuseau. "Wij weten ook waar er werken zullen zijn. We kunnen dan met de aanleg wachten tot die voorbij zijn. De technische dienst haalt stoepstenen weg,  maakt een plantput en plaatst een boord of afsluiting.  De planten zetten en onderhouden, dat is voor de inwoners zelf.”

Meer woonkwaliteit

Geraardsbergen wil de komende jaren de woonkwaliteit opwaarderen. Het project met de geveltuintjes is daar een onderdeel van. Daarnaast wordt er elk jaar ook nog eens 750.000 euro voorzien voor inwoners die zelf verbeteringwerken plannen. 

kasto80

Meest gelezen