Gettyimages

Universiteit Gent ontdekt remedie tegen massale bijensterfte: bijen die wintervirussen overleven

Onderzoekers van Honeybee Valley van de Gentse Universiteit hebben ontdekt dat sommige bijen een natuurlijke weerstand hebben tegen wintervirussen. De eigenschap is ook erfelijk. Imkers kunnen er dus koninginnen op selecteren om kolonies zo te beschermen tegen virussen die elke winter wereldwijd voor grote bijensterfte zorgen. 

“We hebben vastgesteld dat sommige bijen resistent zijn tegen virussen die hen doorgaans doden," zegt professor Dirk De Graaf van de Gentse universiteit. Het gaat om een nieuwe hefboom om de bijen veerkrachtig te maken. "Als we de koninginnen kunnen aanduiden waarvan de eitjes die natuurlijke weerstand tegen virussen hebben, dan kunnen imkers hun bijenvolk daarop selecteren. Zo kunnen die bijen wellicht beter de winter doorstaan.”   

Of een bijenvolk bestand is tegen dodelijke virussen, kan een imker snel laten nagaan door een laboratoriumtest. "We onderzoeken er de eitjes van de koninginnen op virussen en komen zo te weten of er natuurlijke weerstand is of niet. Met die resultaten kunnen imkers dan koninginnen selecteren." Zij zorgen voor een nageslacht dat beter bestand is tegen wintervirussen. 

Genetisch kenmerk

Volgens professor De Graaf is de virusresistentie een kenmerk dat tot nu toe vrij onbekend was en nog geen rol speelde in de keuze voor een koningin. Er waren wel al enkele populaties waar de weerstand was vastgesteld. "Nu weten we ook dat het genetisch bepaald is", zegt De Graaf. "We kunnen door die kennis de veerkracht in onze bijenpopulaties vergroten."

De Honeybee Valley deelt de resultaten van het nieuwe onderzoek met bijencentra over heel de wereld om het grote probleem van bijensterfte overal aan te pakken. "Het is een hele stap vooruit. Een echte doorbraak is het wellicht nog niet, want we zijn misschien nog niet van alle problemen verlost. Maar we hebben nu wel een belangrijk instrument gevonden waarmee we verder kunnen. Als we de imkerij kunnen overtuigen om dit pad te kiezen, zullen de komende jaren bijenvolkeren ontdekt kunnen worden, die de winters probleemloos kunnen overleven”, besluit De Graaf. 

kasto80

Meest gelezen