Google Streetview

Internaat Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe bij begin schooljaar: "Elke dag dat scholen geen les geven, moeten wij leerlingen extra opvangen"

De combinatie van de coronamaatregelen op school en de start van het nieuwe schooljaar zorgt in het internaat Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe voor extra veel beslommeringen. "Onze leerlingen gaan naar een 15-tal verschillende scholen in en rond Brussel. De ene heeft geen les op maandag, de andere dan weer niet op donderdag. Niet evident om dat allemaal te organiseren", vertelt gedelegeerd bestuurder Jos Van Eycken.

Voor de lagere scholen is het nu duidelijk: de leerlingen uit die klassen blijven van maandagochtend tot vrijdagavond op het internaat. "Laat ons hopen dat dat zo kan blijven. Voor de secundaire scholen is het ingewikkelder. Die hoeven niet per se elke dag fysiek les te geven, dus kiezen veel scholen vaak voor een dag waarop leerlingen niet naar school moeten komen. Sommige scholen zijn op maandag dicht, de andere kiest dan weer voor dinsdag of donderdag als sluitingsdag", zegt Van Eycken in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We hopen dat de scholen die momenten op termijn zelf gaan opvangen, want telkens opvoeders stand-by hebben in het internaat is voor ons niet evident. Die mensen moeten ook al 's avonds en 's nachts werken."

Extra personeel nodig

Het personeel van het Don Bosco internaat moet de komende periode erg flexibel zijn. Zo houdt de directeur nu geregeld zelf toezicht in de refter en ook de gedelegeerd  bestuurder springt zelf bij waar nodig. Volgens Van Eycken is er extra personeel beloofd, maar tot nu toe merkt het internaat daar weinig van. "Ik hoor en lees in de pers dat daar geld voor vrijgemaakt zou worden, maar verder hebben we daar nog niets over gehoord. We moeten nu wel berekenen hoeveel extra mensen we nodig zouden hebben wanneer het opnieuw code oranje zou worden. Dat zijn er toch zeker twee", aldus de gedelegeerd  bestuurder. Bij code oranje worden klassen op secundaire scholen gehalveerd en mogen de leerlingen maar week om week naar school. In dat geval zou het internaat dus voor extra opvang moeten zorgen op dagen waarop de leerlingen geen les op school krijgen.

Meest gelezen