foto: radio 2

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zoekt vrijwilligers om te testen hoe toegankelijk en gebruiksvriendelijk (te heropenen) museum is

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zoekt 100 vrijwilligers om de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van het (te heropenen) museum uit te testen. Het KMSKA is sinds 2011 dicht voor renovatie. Wanneer het weer opengaat, is nog niet duidelijk.

"Word één van de schoonste honderd". Met die slogan zoekt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen vrijwilligers die het vernieuwde (nog te openen) museum komen uittesten. Ze moeten de gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en belevingswaarde van het museum testen. 

Wat testen? Wie mag testen?


Zo mogen de vrijwilligers in het museum rondlopen om te kijken of de signalisatie en de teksten die onder de kunstwerken hangen duidelijk zijn. Of je online vlot tickets kan bestellen en of de website overzichtelijk is, om maar enkele voorbeelden te geven.

"We zoeken 100 vrijwilligers, vanaf 16 jaar. Mensen met een kritische blik. Het hoeven helemaal gaan doorwinterde museumbezoekers te zijn. Ze gaan gewoon meekijken of alles wat wij ontwikkeld hebben, ook effectief werkt. En we zoeken dan punten die verbeterd kunnen worden, zodat we het museum optimaal klaar krijgen voor de heropening. Iedereen is welkom, dus niet enkel mensen uit Antwerpen. We willen heel divers gaan", zegt Carmen Willems, zakelijk directeur van het KMSKA.

De tester moet zich, gespreid over de komende maanden, acht halve weekenddagen kunnen vrijmaken. Ook zal hij/zij verschillende testen online moeten invullen. Het vergt dus wel wat inspanning.
Is er ook een vergoeding voorzien voor die tester? "Bij de heropening van het museum staan ze mee op de eerste rij.  Ze krijgen een gratis jaarabonnement en enkele tickets om uit te delen aan vrienden of familie, zodat ze "hun werk" aan hen kunnen tonen", zegt Willems.

Wanneer gaat het KMSKA weer open?

Hoe lang gaat de renovatie van het KMSKA nog duren? Dat is een groot bewaard geheim. Sinds 2011 is het museum dicht voor renovatie maar wanneer het weer open gaat is nog niet duidelijk.

"Uiteraard zou ik dat heel graag vertellen maar we hebben duidelijk afgesproken met alle betrokken partijen, dat we er pas één jaar voor de heropening over communiceren, en dat is nog niet het geval", zegt Willems al lachend, "maar je mag er van op aan dat ook wij staan te popelen om het museum weer te openen."

Moet er nog veel gebeuren? Het museale gedeelte is grotendeels af. Daar moet de klimaatinstallatie wel nog getest worden. "Dat is uiteraard heel belangrijk voor een museum, we moeten daarvoor ook alle seizoenen doorlopen", zegt Willems. De inrichting moet nog gebeuren. Ook de kantoorvleugel en tuin moeten nog aangelegd worden. Afwachten dus, hoelang dat nog duurt, maar minstens dus nog een jaar.

Testers kunnen zich aanmelden op de website www.kmska.be

Meest gelezen