KU Leuven blijft beste universiteit in België, UGent en Universiteit Antwerpen stijgen

De KU Leuven blijft ook dit jaar veruit de beste universiteit van het land. Dat blijkt uit de 17de editie van de ranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE). De UGent en de Universiteit Antwerpen maken wel mooie sprongen voorwaarts, de UCL kent een lichte terugval. Wereldwijd komt de universiteit van Oxford opnieuw als beste uit de bus.

Net zoals vorig jaar staat de KU Leuven op plaats 45 op de ranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE). Daarmee is het de enige Belgische universiteit in de top 100. De UGent stond vorig jaar nog op de 123ste plaats, maar flirt nu wel met de top 100 en staat dit jaar op plaats 103. Ook de Universiteit Antwerpen maakt een mooie sprong: van 198 naar 170.

Minder goed nieuws is er voor de Université Catholique de Louvain (UCL) van Louvain-la-Neuve. De universiteit tuimelt van plaats 152 naar plaats 164. De andere Belgische universiteiten halen de top 200 niet, waarna geen specifieke rankings meer worden gegeven. De Université libre de Bruxelles (ULB) valt binnen de groep 201-250, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) binnen 251-300, de Université de Liège (ULg)en de UHasselt binnen 351-400.

Oxford op nummer 1

Wereldwijd gaat de hoogste eer naar de Oxford University, die voor de vijfde keer op rij bovenaan op nummer 1 staat. Tweede is het Amerikaanse Stanford, dat is opgeklommen van de vierde plaats. Daarna volgen nog drie Amerikaanse instellingen: Harvard, California Institute of Technology (Caltech) en Massachusetts Institute of Technology (MIT). Cambridge staat dit jaar op plaats zes, drie plaatsen lager dan vorig jaar.

Times Higher Education toetst elk jaar de kwaliteiten van 1.300 universiteiten in 92 landen, waardoor het de breedste analyse ter wereld is van de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Meest gelezen